Categories: Економіка

Понад 50 млрд доларів: підраховано, скільки грошей знадобиться на відновлення енергосистеми

З початку повномасштабного вторгнення Росії енергетичний сектор України зазнав прямих та непрямих збитків на $56,2 млрд. Про це йдеться в аналізі Київської школи економіки (KSE).

Зазначається, що станом на травень 2024 року прямі збитки енергетичного сектору країни складають понад $16 млрд. Найбільші фінансових втрат Росія спричинила руйнуванням об’єктів генерації електричної енергії ($8,5 млрд), ліній передачі електроенергії ($2,1 млрд) та нафтогазової інфраструктури ($3,3 млрд).

ЗС РФ позбавили Україну понад 18 ГВт електрогенеруючих потужностей, зокрема окупувавши Запорізьку АЕС. До того ж були повністю зруйновані Каховська та Дніпровська ГЕС, а також Зміївська та Трипільська ТЕС.

Понад 80% пошкоджень зазнали Ладижинська, Бурштинська, Добротвірська, Курахівська, Криворізька та Придніпровська приватні теплоелектростанції. Пошкоджено близько половини високовольтних підстанцій передачі електроенергії. Російські війська також фактично знищили всі нафтопереробні заводи на території України та значну частку інфраструктури зі зберігання нафти та нафтопродуктів.

Непрямі втрати енергетичного сектору оцінюються в майже $40,1 млрд. Основна частка цієї суми, $39,6 млрд, припадає на втрачені доходи енергетичних компаній, а $0,5 млрд стосуються витрат на розбір завалів та проведенням демонтажних робіт на пошкоджених об’єктах.

Загальні потреби відновлення енергетичного сектору України попередньо оцінені KSE в розмірі $50,5 млрд, з яких $48,5 млрд потрібно на відбудову у зруйнованої та пошкодженої енергетичної інфраструктури із врахуванням принципу “краще, ніж було”. $2 млрд включає забезпечення потреб ліквідності енергетичних компаній внаслідок втрачених через війну доходів.

Потреби відновлення електроенергетичного сектору оцінені на загальну суму у $33,8 млрд, зокрема $29,3 млрд для об’єктів генерації. Ще $4,6 млрд потрібно для відновлення інфраструктури передачі та розподілу електричної енергії. Вартість відновлення нафтогазового сектору оцінили в $14,8 млрд. Сектору централізованого теплопостачання на ці цілі потрібно $1,4 млрд, не враховуючи відновлення великих ТЕЦ.

Ольга Степанова

Recent Posts

Смертоносний вітер і цунамі спопелять світ: що станеться, якщо Земля перестане обертатися (відео)

Гіпотетичні сценарії завжди цікавили дослідників, оскільки змушують подивитися на те, що ми знаємо, з іншого…

5 години ago

Скільки людей буде мобілізовано у 2024 році: нардеп розкрив плани

Командування Збройних сил України та військові на фронті зазначають, що потреба в особовому складі й мобілізації на…

5 години ago

Усе ще працювали: дайвер знайшов годинник вартістю 65 тисяч євро (фото)

Дайвер-любитель на ім'я Джорджіо знайшов на Майорці (Іспанія) годинник вартістю 65 тисяч євро і відмовився…

5 години ago

Російський генерал наказав обстріляти місто, в якому він народився — Нацполіція

Командувача дальньої авіації повітряно-космічних сил збройних сил Росії генерал-лейтенанта Сергія Кобилаша, який є уродженцем Одеси,…

5 години ago

Скоро заросте лісом: журналіст показав занедбаний залізничний вокзал у Донецьку

Журналіст Денис Казанський опублікував знімки залізничного вокзалу у Донецьку, який перебуває у руїнах. Приміщення тут…

5 години ago

Санаторій “Корал” у Криму отримав мільйони від влади РФ: ЗМІ знайшли слід українських власників – розслідування

У тимчасово окупованому Криму журналісти знайшли "клон" української компанії "Санаторій "Корал", зареєстрованої за законодавством Росії. Власниками компанії є колишня…

6 години ago