Categories: Економіка

“Газпром” скоротив видобуток газу до мінімуму за всю свою історію

Втративши європейський ринок газу, російський “Газпром” не зміг домовитися про постачання в Китай і змушений був скоротити видобуток до мінімуму за всю історію існування компанії. Про це пише The Moscow Times із посиланням на статистичні дані “Газпрому”, опубліковані в понеділок.

Так, за підсумками 2023 року загальний видобуток газу структурами “Газпрому” становив 359 млрд кубометрів. Це на 13% менше, ніж 2022 року і на 30% менше, ніж у довоєнному 2021-му.

“Результат компанії минулого року став найгіршим за 34 роки, що минули відтоді, як у “Газпром” було перетворено міністерство газової промисловості СРСР. (…) Вторгнення в Україну і невдала спроба “заморозити Європу” поставили хрест на компанії, що оперує найбільшими у світі доведеними запасами газу”, – пише The Moscow Times.

Видання зазначає, що, втративши Європу, “Газпром” позбувся ринку збуту, на який працював більше ніж півстоліття. Поставки в Європу стиснулися до 28 млрд кубів, що відповідає рівню другої половини 1970-х років. Тепер компанія змушена заморожувати свердловини на родовищах газу.

Крім того, вперше з кінця 1990-х “Газпром” завершив рік без чистого прибутку. Причому компанія зазнала не просто збитків, а рекордних втрат за всю свою історію – 629 млрд рублів.

“Кремль сподівається на Китай, пропонуючи тому в 5 разів збільшити закупівлі газу і побудувати новий трубопровід – “Сила Сибіру-2″. Але Пекін зволікає, чекаючи від Росії нових знижок на газ, який вже обходиться китайським покупцям на 46% дешевше, ніж європейським країнам і Туреччині”, – зазначає видання і нагадує про провальний візит Путіна до Пекіна в травні.

Ольга Степанова

Recent Posts

Орбан зняв кумедне відео про свою подорож до Києва: кадри нагадують голлівудський фільм

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який тільки 2 липня приїжджав до Києва з місією змусити Київ…

3 хв. ago

За парти з 1 серпня: вже названо області, де школи розпочнуть навчальний рік з літа

Деякі школи України вже визначилися з датою початку нового навчального року 2024-2025, а керівництво навчальних закладів у…

17 хв. ago

Українці масово закривають ФОП: зростання показника склало 54%

В Україні намітилася небезпечна тенденція у малому та середньому бізнесі. Громадяни масово почали припиняти свій…

21 хв. ago

50 тисяч українців забиратимуть на війну щокварталу: скільки ще не вистачає

В Україні до кінця року планують мобілізувати 200 тисяч чоловіків. За даними німецького видання WELT,…

27 хв. ago

“Рішалово” на митниці: НАБУ повідомило про підозру пасинку головного судового експерта

НАБУ повідомило про підозру в кримінальному провадженні щодо торгівлі керівними посадами в структурі Державної митної…

32 хв. ago

Українські біженці масово відмовляються від повернення в Україну після війни – опитування

Все більше українських біженців, які знайшли прихисток у Німеччині після російського вторгнення два роки тому, вирішують залишитися…

38 хв. ago