Categories: Економіка

Китай нишком збирає авто в Росії на заводах західних конкурентів, – Reuters

Китайський автовиробник Chery почав збирати автомобілі у Росії на трьох заводах, що залишилися від західних конкурентів, включно з Volkswagen та Mercedes.

Видання Reuters пише, що китайські автовиробники захопили більше половини авторинку РФ за обсягом продажів відтоді, як більшість західних конкурентів покинули країну через повномасштабне вторгнення в Україну. Тепер вони розширюють сферу свого впливу, щоб охопити і більшу частину російського виробництва.

На додачу до імпорту готових авто в Росію, Chery, на частку якої припадає майже п’ята частина продажів легковиків у РФ, імпортує майже готові машини та завершує складання на трьох російських заводах. Компанія, імовірно, робить ставку на високий попит у країні, оскільки внутрішній ринок Росії бореться з обмеженим обсягом виробництва та невикористовуваними виробничими потужностями.

На заводах, що належали Volkswagen, Mercedes-Benz та Nissan, випускають позашляховик Tiggo і модель Exeed від Chery. На Санкт-Петербурзькому автомобільному заводі, що належав Nissan, Tiggo 7 ребрендується в Xcite X-Cross 7.

Xcite став найкращим новим брендом Росії. Завод, запускаючи виробництво в січні, заявив, що працює з неназваним “міжнародним партнером”. З травня по вересень продано 3 447 авто.

Компанія Chery і Росія прагнуть звести до мінімуму розголос виробництва на російських заводах. Співпраця Китаю з РФ уже стала предметом пильної уваги з боку Заходу, який намагається припинити обхід санкцій Москвою.

За даними російського аналітичного агентства “Автостат”, 2023 року компанія Chery разом із брендами Exeed і Omoda, які їй належать, майже вчетверо збільшила продажі нових авто в Росії порівняно з 2022 роком – до трохи більше ніж 200 000 машин. У 2024 році, за даними “Автостату”, цей показник уже перевищено.

Водночас у компанії Chery повідомили, що авто поставляються на російський ринок, але немає планів будувати або купувати там заводи.

Після рішення ЄС про введення тарифів на імпорт електромобілів, вироблених у Китаї, китайські Chery будуть обкладатися додатковим митом.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Яке майно не підлягає конфіскації при штрафах за ухилення від мобілізації

В Україні, згідно з чинним законодавством, чоловікам, які ухиляються від виконання обов'язків військового обліку, можуть…

1 хв. ago

Дніпро готують до оборони? Військовий експерт пояснив ситуацію

Інформація про те, що російські війська наближаються до Дніпропетровської області, викликала занепокоєння серед мирного населення.…

6 хв. ago

У росіян після атак БПЛА залишилися лише 3 носії «Кинджалів», — експерт

У Росії залишилося всього три носії аеробалістичних ракет "Кинджалів" літаків МіГ-31К. Через це ЗС РФ…

13 хв. ago

Податкова почала полювати на бізнес у соцмережах: що загрожує українкам за торти на замовлення

В Україні податкова служба почала активно відстежувати діяльність громадян у соціальних мережах, штрафуючи тих, хто…

16 хв. ago

Військові на межі: якої справедливості вимагають від Зеленського

Українські військові вимагають від президента України Володимира Зеленського розв'язати питання демобілізації. Однак це може бути…

25 хв. ago

Мобілізації чоловіків 50-59 років: як призивають – пояснення ТЦК

В умовах воєнного стану в Україні тривають заходи з загальної мобілізації, що охоплюють військовозобов'язаних різних…

40 хв. ago