Categories: Економіка

На “Газпром” чекає фінансовий удар: Bloomberg порівняв збитки РФ і України від зупинки транзиту газу

“Газпром” після припинення дії контракту на транзит газу з “Нафтогазом України” з 1 січня 2025 року втрачатиме по $6,5 млрд на рік. Водночас, сама Україна від втрати транзитних зборів може лишитись без $800 млн на рік, тобто у 8 разів менше.

Такі підрахунки оприлюднив Bloomberg. Втрата українського транзиту стане новим ударом по російському газовому монополісту, який і так вже зазнає рекордних у своїй історії збитків.

Справа в тому, що європейський експорт “Газпрому” і так уже впав більш ніж на 80% порівняно з 2021 роком (до вторгнення РФ до України). А за підсумками 2023-го російська компанія зазнала рекордних збитків у своїй історії.

Наступного року показники стануть ще гіршими, оскільки Україна не має наміру продовжувати контракт із “Газпромом”. “Втрата українських обсягів становить приблизно $6,5 млрд на рік у поточних цінах”, – йдеться у розрахунках.

“Це сильний стимул для Кремля продовжити угоду. Володимир Путін залишив двері відчиненими минулого тижня, заявивши, що готовий продовжити транзит газу через Україну після 2024 року”, – зазначає агентство.

Україна в жодному разі не збирається продовжувати прямий транзитний контракт із “Газпромом”, запевнив президент Володимир Зеленський наприкінці серпня-2024. Аналогічну заяву зробив на прес-конференції 10 вересня прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Втім, є вже два варіанти збереження транзиту через ГТС України.

Перший – закупівля газу трейдерами ЄС на кордоні України та Росії. У такому разі через Україну формально проходитиме газ, який уже належить європейським покупцям.

Однак голова “Нафтогазу” Олексій Чернишов вважає, що надійнішим є другий варіант – пропозиція Азербайджану замінити російський газ своїм. Передбачається, що в такому разі частину газу Баку імпортуватиме з Росії, а потім експортуватиме газ до Європи через Україну. Другу частину експорту становитиме газ безпосередньо азербайджанського видобутку.

Дія прямого контракту “Нафтогазу” з “Газпромом” про транзит спливає 31 грудня 2024 року. Якщо не вдасться втілити жоден із альтернативних планів, у 2025 році російський газ не поставлятиметься через Україну, що змусить такі країни, як Австрія та Словаччина в екстреному порядку шукати альтернативні джерела постачання.

Втім і Словаччина, і Австрія заявили, що готові до припинення імпорту з РФ. Компанія SPP, найбільший постачальник газу в Словаччині, назвала ситуацію із забезпеченням газу напередодні зими “комфортною”.

В Австрії сподіваються, що зупинка постачань через Україну дозволить їй розірвати чинні контракти з “Газпромом” без виплати штрафів. За даними Gas Infrastructure Europe, запаси в газосховищах Австрії зараз становлять 91,5%, Словаччини – 92%. Загалом європейські сховища заповнені на 93%.

Дмитрук Андрій

Recent Posts

Вбивця здоров’я: яку популярну олію не можна використовувати для смаження

Коли справа доходить до смаження, вибір правильної олії для смаження має вирішальне значення як для…

2 хв. ago

В Україні не лишилося людей без психічних розладів, – експерт

В Українській державі на сьогодні не залишилося людей, яких би не торкнулися психічні розлади. Серія…

8 хв. ago

Експерт  розказав, чому Путін не спішить відбивати Курщину

Зараз активні бойові дії відбуваються на двох ділянках фронту – в Курській області країни-агресорки Росії та в…

15 хв. ago

12-річний хлопчик «здолав» 200-кілограмового ведмедя, щоб урятувати життя батька

У США 12-річний Оуен Бейєрман врятував свого батька Раяна під час полювання від нападу величезного…

16 хв. ago

Кейт Міддлтон повернулася до роботи після лікування від раку

Принцеса Уельська Кейт Міддлтон вперше після завершення лікування від раку повернулася до виконання своїх обов'язків. Вона провела…

27 хв. ago

Модель, яка вийшла заміж за себе, отримала 1500 пропозицій руки і серця після розлучення

36-річна бразилійка Сьюеллен Кері на початку цього року вийшла заміж за себе, але через деякий…

27 хв. ago