Categories: Економіка

У Раді анонсували підвищення податків в Україні: “Потрібно 5 мільярдів доларів“

В Україні очікується підвищення податків, яке пов’язане із повномасштабною війною. Голова комітету з питань фінансів та податкової політики Данило Гетманцев назвав це непопулярним рішенням, але необхідним у тих складних умовах, в яких опинилася вітчизняна економіка.

За словами депутата, зараз 60% видатків держбюджету направляють на безпеку та оборону, близько 40% від ВВП. Це дуже важко для державного бюджету. Гетманцев прокоментував інформацію щодо можливого підвищення ПДВ, яке автоматично підвищує ціни, а також та військового збору.

“Це погане рішення з тих, що в нас є на столі. Воно погане для економіки. Але, коли ми обираємо між життям і грошима, то, безперечно, ми обираємо життя. Тому ми вимушені будемо, напевне, це рішення ухвалювати”, – зазначив народний обранець.

Представник партії “Слуга народу” нагадав, що наслідки для економіки будуть фатальними, якщо українська армія не буде профінансована. Тому гроші на забезпечення військовослужбовців мають знайти. Данило Гетманцев наголосив, що парадигми – підвищувати податки чи ні, насправді немає.

“Якщо не буде чим фінансувати армію, не буде снарядів, не буде зброї – росіяни будуть під нашою столицею, наприклад. Або ми – щоб цього не допустити – все ж таки підвищимо податки, і так всі разом власним коштом профінансуємо ці снаряди”.

За словами Гетманцева, Мінфін не поспішає спростовувати інсайд щодо майбутнього зростання ПДВ та військового збору. Проте він наголосив що інакше величезну суму, яка потрібна Україні, взяти ніде.

“Без змін основних бюджетоутворювальних податків суму у 5 млрд доларів (а потреби більші) зібрати неможливо”, – підкреслив депутат ВРУ.

За словами політика, основними джерелами фінансування є податок на доходи фізичних осіб, податок на додану вартість, військовий збір, акцизи. Причому акцизи вже змінюють, у першому читання ухвалено два законопроєкти.

Щодо податку на прибуток, то він навряд чи буде змінюватись через певні особливості адміністрування, що не дозволяють швидко зібрати кошти. Є складність з оперативним збором грошей та їх надходженням до державного бюджету у зв’язку з річним податковим періодом. А от з ПДВ та військовим збором проблем немає.

Ольга Степанова

Recent Posts

У Яготині жінка скинула собаку з мосту: поліція взялася за розслідування

Яготинські правоохоронці розпочали розслідування шокуючого випадку жорстокого поводження з твариною. Місцева 65-річна мешканка підозрюється у…

4 години ago

Придбали лише 13 авто: продажі популярної моделі Toyota обвалилися на 99,5%

Попит на гібрид Toyota Prius різко впав. За червень було продано лише 13 хетчбеків. Про це повідомляє сайт Motor1.…

5 години ago

Максим Галкін та Алла Пугачова на межі розлучення

Російський шоумен Стас Барецький, який активно підтримує політику Володимира Путіна та виступає за війну в…

5 години ago

Літак здійснив вимушену посадку через “заражену” їжу (відео)

Рейс Delta, що прямував до Амстердама (Нідерланди), на борту якого перебувало близько 300 осіб, був…

5 години ago

Джефф Безос планує продати акції Amazon: що відомо про угоду

Глава та засновник Amazon Джефф Безос планує продати до 25 млн. акцій своєї компанії до…

5 години ago

Путіна можуть запросити на наступний Саміт миру, — Зеленський

Україна не збирається йти на компроміси з Росією, відмовляючись від будь-яких територій заради припинення війни. Про…

5 години ago