Мережа таємних підземних заводів: Україна відновлює оборонну промисловість

Президент України Володимир Зеленський взявся за відбудову і перепрофілювання майже з нуля оборонної промисловості. У такий спосіб Київ прагне стати не лише менш залежним від допомоги союзників, але й стати потужним центром виробництва зброї та боєприпасів для Заходу. Таке припущення зробив у своїй статті оглядач іспанської газети El Mundo Альберто Рохас.

Він вважає, що в Україні триває одночасно кілька воєн. Одна з них — це “війна минулого” з тисячами артилерійських пострілів щодня і атаками з одних окопів до інших. Подібну картину, зазначає автор матеріалу, можна було спостерігати у 1916 році в процесі битви при Вердені (битва на Західному фронті у Першій світовій війні, яка увійшла в історію як “Верденська м’ясорубка”, — ред.). Інша війна — сучасна. “Війна сьогодення”, яка ведеться за допомогою безпілотних літальних апаратів, які стали “володарями неба та моря”. Але одночасно з цими двома війнами на українській території ведуться битви майбутнього.

Іспанський оглядач стверджує, що в Україні побудовано мережу замаскованих та засекречених підземних заводів. За його словами, за її створення відповідає міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін.

За даними джерел видання, в Україні виробляються всі види безпілотників, включаючи морські і наземні, бронетранспортери “Козак”, ракети “Нептун”, протитанкові комплекси “Стугна”. Обсяги виробництва зросли з 2023 року виросли втричі.

“Минулого року ми зосередилися на запуску повітряних дронів для атак в тилу Росії, і ми вже успішно це робимо. Морський дрон “Магура” відправив на дно моря 5 російських кораблів і утримує їхній військовий флот у порту. Також цього року ми вдосконалюємо наземні безпілотники. У нас вже є рятувальні та ударні дрони в розробці, і наші бригади випробовують і вдосконалюють їх на передовій”, — розказало анонімне джерело іспанському виданню.

За словами одного з експертів, Захід не був готовий до війни такого масштабу — з такими втратами і такими витратами боєприпасів.

“Всі арсенали спустошуються, тому що на полі бою витрачається більше артилерійських снарядів, ніж можуть виробити всі союзники разом узяті. Ми підрахували, що Заходу терміново потрібно 7 мільйонів снарядів. Ми вже виробляємо боєприпаси радянського калібру для наших гармат, а незабаром зможемо експортувати і натовський калібр”, — цитує El Mundo експерта.

Він пояснив, що Україні не вистачає грошей і контрактів, а Європі бракує заводів.

“У нас є досвід і ресурси для того, щоб виробляти те, що вони хочуть, за набагато коротший час, ніж будь-який інший європейський завод”, — сказав експерт.

Серед проєктів, які успішно розвиваються, є проєкт “FrankenRamstein” (поєднання слів Франкенштейн і Рамштайн — німецьке місто, де організовуються зустрічі України та її союзників, — ред.).

Рохас пояснює, що в Україні були пускові установки одного типу, але ракет під них не було. Натомість для іншого типу пускових установок ракет було багато, але не було самих ПУ. Тому українці адаптували усе це озброєння до форматів НАТО і створили пускові установки і ракети, які тепер можуть використовувати ці старі надлишки, звідси і виникла назва “FrankenRamstein”.

Наприкінці статті автор зазначає, що Україна з нуля побудувала індустрію та адаптувала західну зброю до радянських систем методами, на які ніхто б не дав і копійки. Нині українців найбільше хвилює те, щоб ці заводи були повністю втаємниченими від Росії. Персонал ретельно перевіряють, аби не було інформаторів РФ, адже “зрадників” уже знаходили.

Нагадаємо, 2 травня спікер Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов заявив, що Україна продовжує виробляти, ремонтувати та вдосконалювати багато засобів ураження та протиповітряної оборони.

18 квітня американський Інститут вивчення війни у своєму звіті писав, що Київ може уражати потрібні йому цілі в тилу Росії за допомогою зброї вітчизняного виробництва.

Ольга Степанова

Recent Posts

Заявки приймають, але люди без житла: біженці в Ірландії змушені жити в наметах

Центральна частина Дубліна з її історичною архітектурою та офісами міжнародних компаній є сусідами з наметами,…

10 хв. ago

Єменські хусити атакували в Червоному морі корабель із російською нафтою

Підтримувані Іраном бойовики-хусити вдарили протикорабельною ракетою по грецькому нафтовому танкеру в Червоному морі, який перевозив…

20 хв. ago

Хоче розкрити їй очі на характер Бреда Пітта: Анджеліна Джолі шукає зустрічі з подругою актора

Стосунки між Бредом Піттом та Інес де Рамон стають все серйознішими з кожним днем. У листопаді 2023…

31 хв. ago

Ціни не перестають дивувати: скільки коштує оренда квартири у Києві

Після несподіваного обвалу цін на вторинному ринку нерухомості Києва на початку травня вартість житла почала повільно повзти…

38 хв. ago

Скільки українців оновили дані через “Резерв+”: у Міноборони назвали цифру

Застосунком "Резерв+" скористалися 260 тисяч військовозобов'язаних українців.  Про це повідомив речник Міноборони Дмитро Лазуткін. "Якщо…

50 хв. ago

Не лише Раїсі: світові лідери, які загинули в авіакатастрофах

Окрім президента Ірану Ібрагіма Раїсі, в авіакатастрофах у попередні десятиліття загинула низка інших світових лідерів. Зокрема, до…

58 хв. ago