Categories: Економіка

Україна отримає 50 млрд євро від ЄС: як це позначиться на курсі долара

Вже до кінця поточного тижня, 11 лютого, курс готівкового долара в Україні може змінитися. Банки та обмінники можуть опустити вартість його купівлі у населення та підняти ціну продажу. У той же час уже з середини лютого курс долара може стати стабільнішим, а гривня навіть дещо зміцниться.

Такий прогноз щодо американської валюти виданню  Telegraf дав начальник департаменту казначейства банку “Глобус” Тарас Лісовий. На його думку, основними чинниками цього стануть політика НБУ “керованої гнучкості” і фінансова допомога Євросоюзу в 50 млрд євро.

За словами експерта, НБУ має досить значні міжнародні запаси (на січень — до 40 млрд дол.), що дозволяє йому оперативно здійснювати валютні інтервенції у разі суттєвого дисбалансу між попитом та пропозицією. Саме тому можна розраховувати, що ринок перебуватиме у стані прогнозованої стабільності без надмірних курсових ривків та стрибків.

Особливу роль у цьому відіграє міжнародна фінансова підтримка, адже вже в березні Україна може отримати 4,5 млрд. євро першого траншу з 4-річної програми від ЄС на 50 млрд. євро.

“Крім того, ми не виключаємо посилення ролі “ірраціонального фактора” — суспільних настроїв. І від того, якими вони будуть, чи вдасться убезпечити валютний ринок від паніки та ажіотажу, викликаного чи спровокованого різноманітністю інформаційного шуму, може залежати загальна ситуація на ринку”, — наголошує Тарас Лісовий.

Загалом, за його словами, курс готівкового долара “плаватиме” на рівні 37,8-39 грн, а євро — 41-43 грн, коливання в курсі навряд чи перевищать 50 копійок на кожному доларі, а різниця на купівлі-продажу 0 5-1 грн.

Ольга Степанова

Recent Posts

“Вони врятують цю країну”: Залужний пояснив, чому не можна знижувати мобілізаційний вік

Україна не повинна знижувати мобілізаційний вік, якщо в цьому немає критичної потреби. В іншому випадку…

1 хв. ago

Пенсія у 63 роки: що потрібно знати про терміни звернення за виплатами

Пенсійний фонд України відповів на питання, що часто ставиться, про призначення пенсії за віком. Про…

10 хв. ago

Режим сну Меган Маркл і Кейт Міддлтон: які звички приховують королівські сім’ї

Створення оптимального режиму сну має вирішальне значення для забезпечення повноцінного відпочинку. У сучасному світі технологій…

22 хв. ago

Повістки поштою: куди надсилатимуть людям без держреєстрації

Навіть якщо військовозобов’язаний громадянин не має державної реєстрації, це не звільняє його від процесу загальної мобілізації в…

30 хв. ago

На пенсію із повними кишенями грошей: українці можуть отримати одразу 10 окладів

Скористатися можливістю та отримати одразу 10 окладів перед виходом на пенсію можуть працівники державних та…

31 хв. ago

25-річна блондинка всього за тиждень переспала із сотнею студентів та їхніми батьками: рекорд побито

Актриса "кіно для дорослих", 25-річна блондинка Бонні Блу з Великобританії з початку 2024 року набула…

43 хв. ago