Categories: Економіка

Ціни на газ у Європі різко злетіли до максимуму 2024 року: до чого тут Україна

Ціни на газ у Європі злетіли до найвищого рівня цього року. Причиною різких змін на ринку стало повідомлення про те, що українські війська захопили ключовий пункт транзиту газу в російській Суджі.

Видання Bloomberg пише, що еталонні ф’ючерси підскочили на 5,8% до 38,79 євро за мегават-годину. Неофіційний російський військовий блог “Рибарь” повідомив, що ЗСУ захопили газозабірний пункт у районі прикордонного міста Суджа на території Росії. Офіційних повідомлень із цього приводу не було.

Трейдери були напоготові, побоюючись збоїв у роботі транзитного пункту, оскільки бойові дії на кордоні з Україною посилюються. Будь-яке припинення поставок, найімовірніше, викличе стрибок цін, що позначиться на споживачах і промисловості, оскільки Європа продовжує виходити з енергетичної кризи, спричиненої війною.

Оператор газотранспортної системи України повідомив, що транзит у четвер буде в межах норми. Наразі незрозуміло, чи буде “Газпром” постачати через Суджу, якщо вона дійсно захоплена Україною.

Голландські ф’ючерси, які є еталоном європейського газу, зросли на 5,3% до 38,62 євро за мегават-годину до 17:53 в Амстердамі. З початку сезону накопичення запасів у квітні контракт подорожчав приблизно на 40%.

Варто зазначити, що Суджа – єдиний пункт приймання російського трубопровідного газу, що йде в Європу через Україну, після того, як інший великий пункт приймання, Сохранівка, було виведено з експлуатації в травні 2022 року.

Газопроводом Уренгой-Помари-Ужгород у 2023 році було транспортовано близько 14,65 мільярда кубометрів газу, що становить близько половини російського експорту газу до Європи.

Ольга Степанова

Recent Posts

Знайшли альтернативу антибіотикам: учені відкрили бактерії, здатні захистити наш кишечник

Дослідники з Університету Кейо в Токіо і Широкого інституту Массачусетського технологічного інституту та Гарварду виявили…

2 хв. ago

Елітна дача зрадника Медведчука в Карпатах почне приносити гроші Україні

В Україні шукають оцінювачів та управителей для заарештованої дачі "Ведмежа діброва" колаборанта Віктора Медведчука. Йдеться не лише про…

6 хв. ago

Ізраїль ліквідував командувача елітного підрозділу «Хезболли»

Літаки військово-повітряних сил Ізраїлю завдали цілеспрямованого удару в районі Бейрута і ліквідували керівника оперативного відділу…

10 хв. ago

Перехід на зимовий час в Україні — коли будуть переводити годинник

Цьогоріч в Україні будуть переводити годинники на зимовий час у ніч з 26 на 27 жовтня. Цей…

13 хв. ago

Пластичні хірурги розповіли, що дочка Дональда Трампа могла змінити у своїй зовнішності

42-річна Іванка Трамп, дочка 45-го президента США і кандидата на найвищу посаду в країні Дональда…

22 хв. ago

У Карпатах можуть прокинутися вулкани: сейсмолог оцінив загрозу для України

Днями в Румунії стався землетрус, його відчули навіть в Одеській області. Вже тривалий час експерти попереджають…

31 хв. ago