Categories: Економіка

Товари з України захоплять ринок ЄС: чиє місце займемо

Те, що Європейський Союз (ЄС) закрив свій ринок для товарів з Росії, створює нові можливості для українських виробників, які в змозі заповнити його необхідними готовими виробами або сировиною. Зокрема найперспективнішими напрямами для експорту є сільське господарство, добування корисних копалин та металургія.

Про це йдеться у липневому Інфляційному звіті Національного банку України (НБУ), експерти якого проаналізували тенденції розвитку європейських споживачів. Вони наголосили, що географічне розташування та кліматичні особливості країн ЄС зумовлюють високу їхню залежність від імпорту сільськогосподарської, текстильної та деревообробної продукції. До таких товарів належать:

  • женьшень;
  • кокосова олія;
  • риба;
  • спеції;
  • горіхи.

Вони посилаються на те, що ЄС орієнтується на геополітично близькі країни, до яких належить Україна. “Доволі швидка відмова ЄС від російських товарів свідчить про значний потенціал для переорієнтації торговельних потоків”, – зазначають аналітики.

“Перспективними напрямами збільшення присутності українських виробників на європейському ринку можуть бути заміщення агропродукції, експорт продукції добувної промисловості та металургії. Також значним є простір для виробників технологічних товарів, зокрема продукції ВПК, ураховуючи зростання оборонних видатків у багатьох країнах ЄС”, – впевнені у Нацбанку.

Крім того, ЄС також значною мірою залежить від імпорту лікарських препаратів та інгредієнтів до них (АФІ), головними постачальниками яких є Індія та Китай. Обидві країни є світовими лідерами виробництва фармакологічної продукції.

“Водночас наявність у ЄС розвиненого фармакологічного сектору не гарантує взаємозамінності європейських та імпортних АФІ з огляду на спеціалізацію компаній та двократну середню різницю в цінах експорту за межі ЄС та імпорту з країн поза ЄС. Україна за останніх шість років спорадично експортувала окремі АФІ до ЄС та з огляду на значні фармакологічні потужності має перспективи розширення постачань за умови отримання “фармацевтичного безвізу”, – вказують аналітики.

До української медичної продукції, яка може зацікавити Євросоюз, в НБУ віднесли проміжні продукти й генеричні препарати з критичного переліку лікарських засобів ЄС:

  • антибіотики;
  • тромболітики;
  • інсулін;
  • жарознижувальні;
  • засоби для знеболення.
Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

46 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

47 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

49 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

59 хв. ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

1 годину ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

1 годину ago