Categories: Економіка

З початку війни генеруючі потужності України впали з 55 ГВт до менш ніж 20 Гвт – Financial Times

З початку повномасштабного вторгнення Росії Україна втратила більше половини своїх генеруючих потужностей і зараз їх обсяг складає менше 20 ГВт. Про це йдеться в статті британського видання Financial Times. 

«До повномасштабного вторгнення Росії внутрішнє виробництво електроенергії в Україні становило близько 55 ГВт, що було одним з найбільших показників у Європі. Ці потужності наразі впали нижче 20 ГВт через масовані обстріли або окупацію», – йдеться в ній.

Зазначається, що внаслідок останніх атак по енергетиці Росія знищила колосальні 9,2 ГВт потужностей.

Через це Україні доводиться обмежувати енергозабезпечення споживачів, бо працюючої генерації не вистачає на повне покриття попиту. Українські чиновники у коментарях виданню сказали, що треба готуватися до життя в холоді та пітьмі і що це нова реальність для України. Водночас секретар Ради нацбезпеки та оборони (РНБО) Олександр Литвиненко додав, що схоже на те, що мета росії полягає в тому, щоб зробити життя українців нестерпним.

«Якщо не вжити жодних заходів, то, за нашими розрахунками, у січні населення отримуватиме електроенергію всього від двох до чотирьох годин (на добу)», – наведено у статті слова керівника відділу досліджень енергетики та клімату Київської школи економіки Бориса Додонова.

Раніше в «Укренерго» повідомляли, що російські окупанти масованими атаками пошкодили всі ТЕС і ГЕС України, через що ці станції зараз не можуть виробляти ту ж кількість електроенергії, яку вони видавали до атак.

Ольга Степанова

Recent Posts

Може не дожити до 70-річчя: у тяжкохворого Брюса Вілліса погіршився стан здоров’я

У знаменитого американського актора, зірки "Міцного горішка" Брюса Вілліса, в якого виявили лобно-скроневу деменцію, погіршився стан здоров'я.…

24 хв. ago

“Річка вибухнула”: страшні повені дістались до Італії

Північна Італія вслід за іншими країнами потерпає від руйнівної стихії. Шторм "Борис", який вже спричинив масштабні…

32 хв. ago

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

39 хв. ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

44 хв. ago

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

51 хв. ago

Частина українців у Польщі залишаться без виплат: кого це торкнеться

З 1 жовтня 2024 року українські біженці в Польщі втратять право на деякі дитячі виплати. Це пов'язано…

1 годину ago