МВФ вимагає від України підвищення податків та девальвації гривні, – Bloomberg

Міжнародний валютний фонд має намір підштовхнути Україну до прискореної девальвації гривні, зниження відсоткових ставок і посилення роботи з підвищення податків, щоб закрити дірку в бюджеті.

Видання Bloomberg пише, що ці умови необхідні для подальшого виділення допомоги Києву. Якщо представники МВФ вирішать, що Україна досягає цільових показників програми та має достатньо коштів для задоволення своїх фінансових потреб, то вона отримає 1,1 мільярда доларів.

Однак Національний банк України проти подальшого ослаблення гривні. Валюта вже втратила понад 10% з жовтня, коли скасували фіксований обмінний курс. За словами джерел, такий крок поставить під сумнів здатність НБУ підтримувати цінову стабільність. Девальвація, як і підвищення податків, також матиме політичні наслідки.

Україні потрібна міжнародна підтримка у вигляді зброї та грошей, адже вона намагається перемогти в повномасштабній війні, розв’язаній РФ у лютому 2022 року.

Державні фінанси України підтримуються приблизно 122 мільярдами доларів міжнародної допомоги від США, ЄС та інших союзників, а також МВФ. За останніми оцінками прем’єр-міністра Дениса Шмигала, у 2025 році країні загрожує бюджетний дефіцит у 15 мільярдів доларів.

Щоб заткнути цю діру, МВФ планує закликати НБУ прискорити девальвацію гривні та пом’якшити монетарну політику на тлі помірної інфляції. Ці кроки мають призвести до збільшення доходів бюджету України в національній валюті та здешевлення запозичень для міністерства фінансів.

За словами джерел, представники МВФ також розкритикували план уряду щодо підвищення кількох податків як надто м’який і закликали український уряд розглянути можливість підвищення ширшого спектра мит. Однією з можливих пропозицій є підвищення ПДВ, ставка якого зараз 20%.

Ольга Степанова

Recent Posts

Що загрожує чоловікам за незаконний перетин кордону під час війни

В умовах воєнного стану в Україні військовозобов'язаним чоловікам віком від 18 до 60 років заборонено виїжджати…

5 хв. ago

У Bloomberg оцінили можливість громадянських заворушень у 20 найбільших економіках світу

США поступаються лише Туреччині та Росії серед 20 найбільших економік світу, які, ймовірно, зазнають насильницьких…

13 хв. ago

Найекстремальніша “хвиля-вбивця” в історії: гігантська стіна води досягла висоти 4 поверху (відео)

Океан покриває більшу частину поверхні планети, але все ще є найбільш маловивченим місцем на Землі.…

21 хв. ago

В Україну масово везуть китайські авто: топ-5 найпопулярніших моделей

Українці почали набагато активніше купувати автомобілі з Китаю. Протягом серпня до України ввезли з КНР понад…

29 хв. ago

“П’яні та побиті”: в “Укрзалізниці” відреагували на скандал з воєнізованими охоронцями

Близько 6-ї ранку 16 вересня в потязі працівник воєнізованої охорони "Укрзалізниці" заснув у купе провідника.…

37 хв. ago

Пенсії можуть поменшати: люди недоотримують тисячі гривень

У редакцію "На Пенсії" написав Петро Бабенко із Чернігівської області, і його обурення цілком зрозуміле. Чоловік упевнений,…

45 хв. ago