Categories: Економіка

«Газпром» очолив рейтинг найзбитковіших компаній Росії

Російський «Газпром», якого до вторгнення Росії в Україну називали монополістом ринку, за підсумками 2023 року вперше за 25 років отримав рекордний чистий збиток у розмірі $6,1 млрд (583,1 млрд рублів) і став найзбитковішою компанією Росії. Про це повідомляє російський Forbes.

У першому півріччі 2024 року «Газпром» нібито вийшов на чистий прибуток у розмірі майже $12 млрд (1,1 трлн рублів). Водночас російський пропагандистський ресурс ТАСС писав, що у першій половині 2024 року російський «Газпром» отримав збиток на суму $5,56 млрд (480 млрд рублів).

На другому місці рейтингу російського Forbes – Амурський газохімічний комплекс – спільне підприємство російського «Сібур Холдинг» і китайського Sinopec. Старт виробництва на підприємстві перенесли на 2027 рік через введення західних санкцій на постачання обладнання.

До пʼятірки найзбитковіших російських компаній також потрапили Ozon ($450 млн чистих збитків), Об’єднана авіабудівна корпорація Ростеху ($360 млн чистих збитків) та соціальна мережа VK ($360 млн чистих збитків).

Загалом, за підсумками 2023 року сумарний збиток російських компаній, що потрапили до рейтингу, перевищив $9,4 млрд (900 млрд рублів).

Нагадаємо, що Кремль планував у 2024 році ще більше обкласти податками одну з найбільших державних компаній – «Газпром», яка і так зазнала рекордних збитків за останніх 25 років. За даними британської розвідки, у 2023 році доходи «Газпрому» впали приблизно на 30%, що призвело до річного чистого збитку приблизно у 629 млрд рублів ($6,9 млрд). Війна Росії проти України та погіршення відносин із Заходом обмежили діяльність «Газпрому».

До слова, майбутнє Росії – за мегаполісами, а тому необхідно перестати рятувати маленькі міста та селища, що вимирають. Таку заяву зробив перший заступник генерального директора російського «Газпрому» Ілля Козлов на будівельному форумі 100+, передають російські ЗМІ.

Романчук Микола

Recent Posts

Росія почала платити Пакистану за рис нутом і сочевицею

Росія та Пакистан оголосили про запуск бартерної торгівлі, щоб обійти труднощі через міжнародні санкції. Пакистан…

1 хв. ago

В Ірану з’явиться нова ядерна зброя: Times назвало строки

До квітня 2025 року Іран може отримати десять готових до використання ядерних боєголовок. Про це пише The Times із…

6 хв. ago

РФ готова до масштабної ракетної атаки: озвучено небезпечну дату

Постійне щоденне використання Росією безпілотників Shahed протягом вересня 2024 знаменує собою тривожну ескалацію її стратегії…

17 хв. ago

Путін зʼїсть його на сніданок : історик оцінив можливості Трампа завершити війну в Україні

Український історик Ярослав Грицак скептично оцінив можливості кандидата в президента США Дональда Трампа завершити війну…

20 хв. ago

“У всіх хлопців є ця мітка”: вірусне відео в TikTok злякало людей

Хлопець на ім'я Ділан стверджує, що в нього та багатьох інших хлопців, яких він знає,…

23 хв. ago

Від 2 до 6 годин: У Київстар, Vodafone та lifecell розповіли про готовність працювати без світла

Українські мобільні оператори активно готуються до можливих відключень електроенергії в осінньо-зимовий період. РБК-Україна повідомляє про заходи,…

28 хв. ago