Categories: Економіка

Експерт розкрила деталі майбутніх змін у оподаткуванні ФОП

З 1 січня 2025 року українських підприємців очікують суттєві зміни в оподаткуванні.

Про це розповіла бухгалтер Олена Кистриця в ефірі з Юрієм Романенком, аналізуючи законопроєкт №11416.

За словами експерта, усіх ФОПів зобов’яжуть сплачувати єдиний соціальний внесок (ЄСВ) та військовий збір. “Перша група буде платити 800 гривень ЄСВ і 800 гривень військового збору. На хвилинку, перша група буде платити близько 2000 гривень”, – зазначила Кистриця.

Для другої групи ФОПів податкове навантаження збільшиться ще суттєвіше. “ФОП другої групи раніше платив 1420 гривень і більше нічого. Тепер він буде платити 1600 гривень єдиного податку, плюс 800 ЄСВ, плюс 800 військового збору. У підсумку – 3200 гривень”, – пояснила бухгалтер.

Третя група ФОПів, окрім існуючого податку в 5% з обороту, повинна буде додатково сплачувати 1% військового збору. “Це чимало. Тому що оборот третьої групи – це не прибуток, а оборот. Якщо у людини 10% прибутку, вона віддавала до сьогодні 5% державі, 1% банку за зняття. І залишала собі 4%. Тепер вона буде залишати собі 3%”, – підкреслила Кістриця.

Експерт висловила занепокоєння тим, що нові податки можуть негативно вплинути на малий бізнес, особливо в умовах економічної кризи. “Не люблять у нас ФОПів, що не кажи”, – підсумувала Олена Кистриця.

Варто зазначити, що законопроєкт ще не прийнято, але, за словами Кістриці, в ньому вказано, що він має набути чинності з 1 жовтня 2024 року. “Таке відчуття, що вони під ялинку його приймуть, а ми будемо платити податки з 1 жовтня”, – припустила експерт.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Хлопець відмовився від 10 млн доларів: причиною стала любов до Ісуса

Баскетболіст Ей Джей Гріффін вирішив покінчити зі спортом у 21 рік та оголосив про завершення…

1 хв. ago

У Львові власників квартир оштрафували за заміну вікон

Сьогодні, 3 жовтня, відбулося засідання адміністративної комісії при виконкомі, яка розглядає питання порушення законодавства про охорону історичної…

3 хв. ago

Росія почала платити Пакистану за рис нутом і сочевицею

Росія та Пакистан оголосили про запуск бартерної торгівлі, щоб обійти труднощі через міжнародні санкції. Пакистан…

8 хв. ago

В Ірану з’явиться нова ядерна зброя: Times назвало строки

До квітня 2025 року Іран може отримати десять готових до використання ядерних боєголовок. Про це пише The Times із…

13 хв. ago

РФ готова до масштабної ракетної атаки: озвучено небезпечну дату

Постійне щоденне використання Росією безпілотників Shahed протягом вересня 2024 знаменує собою тривожну ескалацію її стратегії…

24 хв. ago

Путін зʼїсть його на сніданок : історик оцінив можливості Трампа завершити війну в Україні

Український історик Ярослав Грицак скептично оцінив можливості кандидата в президента США Дональда Трампа завершити війну…

26 хв. ago