Categories: Економіка

Долар вище 45 та повільне зростання економіки: урядовий прогноз на наступні 3 роки

Кабінет міністрів у Бюджетній декларації на 2025-2027 роки прогнозує зростання курсу долара до понад 45 гривень, а також уповільнення зростання економіки наступного року. Документ опублікував народн6ий депутат Ярослав Железняк у Telegram.

Так, згідно з декларацією, зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) прогнозується на 2,7% у 2025 році з подальшим прискоренням у 2026 році до 7,5% та уповільненням до 6,2% у 2027 році.

“У середньостроковому періоді очікується прискорення економічного зростання валового внутрішнього продукту з 2,7 відсотка у 2025 році до 6,2 відсотка в 2027 році. Основним стримуючим фактором економічного розвитку є руйнація енергетичних потужностей України, відновлення яких вимагає значних ресурсів та часу”, – йдеться у документі.

Прогноз ВВП

Що стосується зростання споживчих цін, то Кабмін прогнозує інфляцію на рівні 9,5% річних у 2025 році, 10,4% – у 2026, 5,9% – у 2027 році. Слід зазначити, що у держбюджеті на 2024 рік закладено показник інфляції у 9,7%.

“Уповільнення темпів зростання внутрішніх цін здійснюватиметься в умовах відновлення економічної активності та насичення ринку товарами вітчизняного виробництва, створення ефективного конкурентного середовища шляхом прискорення інтеграції у спільний ринок ЄС, підвищення дієвості та прозорості державної допомоги суб’єктам господарювання, покращення умов для розвитку малого та середнього бізнесу, переходу до інноваційної моделі економічного розвитку”, – зазначають в уряді.

Середній курс гривні до долара у 2025 році очікується на рівні 45 грн/дол., у 2026 році – 46,5 грн, у 2027 – 46,4 грн.

Курс гривні щодо долара
Ольга Степанова

Recent Posts

Які топ-10 якостей потрібні комбригу, щоб реально тримати фронт

Які ТОП-10 якостей потрібні комбригу, щоб реально тримати фронт: Стати лідером для тисяч людей, створити…

37 хв. ago

Будуть ходити пішки? Чи можуть ухилянти втратити можливість керувати автомобілем

В Україні продовжує тривати загальна мобілізація та воєнний стан. Військовозобов'язаними є чоловіки від 18 до 60 років,…

43 хв. ago

Колишня агентка ЦРУ розповіла, як приховувала від чоловіків, чим заробляє на життя (фото)

Колишня працівниця ЦРУ розповіла, як їй доводилося приховувати свою професію у стосунках. Деталями поділились у виданні Newsweek 1…

47 хв. ago

Заброньованих чоловіків побільшає: Кабмін різко збільшив норми

Міжвідомча робоча група, яка займається організацією мобілізації військовозобов'язаних держслужбовців та співробітників держпідприємств, одержала дозвіл уряду…

48 хв. ago

Усі блакитноокі люди родичі один одного: і взагалі вони мутанти

Українці часто кароокі чи чорноокі. Натомість у США блакитні очі має більш ніж кожна четверта людина. У Великобританії…

49 хв. ago

У США розпочалося будівництво першої «розумної» дороги: які її особливості

Стартап Cavnue розпочав будівництво першої «розумної дороги» в США на тримильній (майже 5 км) ділянці…

51 хв. ago