Categories: Економіка

Верховний Cуд остаточно повернув у держвласність “трубу Медведчука”

Верховний Суд повернув у державну власність українську частину магістрального нафтопродуктопроводу “Самара — Західний напрямок”, так звану “трубу Медведчука”, колишнього голови політради “Опозиційної платформи — За життя” Віктора Медведчука. 

Про це повідомив Віталій Коваль, голова Фонду державного майна України, у Telegram.

Держава намагалася повернути цей актив з 2011 року. У 2017 році правоохоронці розпочали розслідування обставин передачі права власності на трубопровід. Вищий антикорупційний суд, ознайомившись з результатами розслідування, заарештував актив. З 2021 року він був під контролем управління АТ “Укртранснафта”.

Фонд держмайна намагався під час відповідного розслідування повернути актив у державну власність. У 2021 державна структура вирішила подати позов до Господарського суду Житомирської області, в якому просив визнати за державою право власності на цю транспортну комунікацію. У червні 2023 року судова інстанція стала на бік Фонду, а 31 січня Верховний Суд не задовольнив касаційну скаргу.

“Україна відстояла своє право на це майно”, — пояснив Коваль.

“Труба Медведчука” і розслідування Bihus.Info

У 1990-ті роки згадана “труба”, як вказано у розслідуванні Bihus.Info, стала частиною корпорації РФ “Транснефть”. З 2011 року українські суди виносили вироки, які скасовують рішення щодо передачі у власність РФ і повертають її у власність України.

Перші розмови Віктора Медведчука щодо нафтопроводу датовані лютим 2015 року. Більшість із них — з Миколою Токарєвим, керівником “Транснефти”. Медведчук 25 лютого сказав очільнику компанії, що питання “труби” “він контролює особисто”. Хто — “він”, не уточнюється. У розмовах політик називав, що конкретику почув від “головного”.

Розслідувачі Bihus.Info зазначили, що “головним”, про якого не раз у розмовах згадує Медведчук, може бути тодішній президент України Петро Порошенко. Сам політик цю інформацію. Порошенко заявив Bihus.Info, що журналісти взяли участь “або в маніпуляціях, або в брехні”.

Ольга Степанова

Recent Posts

Старовинний туалет у Шотландії став хітом серед туристів

На шотландському острові Б'ют є старовинна пам'ятка, що несподівано стала головною визначною пам’яткою місцевості. Йдеться…

5 хв. ago

Тарифний ультиматум: водоканали вимагають підвищення цін, інакше – колапс

Українцям слід готуватися до підвищення тарифів на водопостачання та водовідведення, попереджають представники водоканалів. Зокрема, "Тернопільводоканал"…

34 хв. ago

Збулось чергове пророцтво: «Сімпсони» передбачили ураган у Флориді

Фанати серіалу «Сімпсони» стверджують, що один із епізодів 1996 року передбачив урагани у Флориді, які…

39 хв. ago

Хто з обласних прокурорів отримує шалені виплати за інвалідність: перелік

Журналісти проєкту «Є питання» з'ясували, що деякі керівники обласних прокуратур та посадовці Пенсійного фонду України…

1 годину ago

ТЦК заявили, що перевірки на концертах і в ресторанах відтепер нова реальність українців

Українці повинні підготуватися до частих заходів оповіщення у публічних місцях, які тепер активно проводяться територіальними…

1 годину ago

Визнаний мертвим чоловік прокинувся перед вилучення внутрішніх органів лікарями

В лікарні Baptist Health у Річмонді, штат Кентуккі (США), пацієнт, якого лікарі визнали мертвим, опинився…

2 години ago