109% голосів: у соцмережах висміяли Мадуро, який оголосив про перемогу на виборах

Для нинішнього очільника Венесуели Ніколаса Мадуро, який оголосив себе переможцем виборів, нарахували 109,2% учасників голосування. Ситуація обурила опозицію, яка почала протестувати на вулицях. Тим часом користувачі соцмережі висміяли статистику, яку показали у офіційних ЗМІ країни. Про особливості підрахунку голосів ідеться в обговоренні, відкритому у мережі Reddit.

Один з користувачів Reddit, який пише під ніком Saturn_Ecplise, опублікував скриншот трансляції телеканалу teleSUR. У якийсь момент на екрані з’явилась інфографіка, на якій видно, що Мадуро начебто отримав 51,2% голосів виборців, його найближчий суперник — 44,2%. Далі — ще три кандидати, кожен з яких набрав начебто по 4,6%. Глядачі підсумували числа і вийшло, що у виборах брало участь більше людей, ніж мало б — 109,2%.

“Мадуро навіть не може знайти когось, щоб додати до 100”, — написав автор обговорення.

Вибори у Венесуелі – скриншот результатів Мадуро, Гонсалеса на інших, 28 липня Фото: Соцмережі

Інші користувачі відгукнулись на інфографіку з неправильним підрахунком. Хтось писав, що рахувальники у Венесуелі можуть отримати й більше число, бо 20% бюлетенів ще не опрацювали. Хтось підсумував дані у нижній частині зображення і у нього вийшов ще дивовижніший “результат” — 132, 2%. Водночас були люди, яким було сумно від ситуації. Наприклад, розповіли про реакцію венесуельця, який навіть розплакався, побачивши числа.

Вибори у Венесуелі – коментарі про невірні підрахунки результатів Фото: Соцмережі
Вибори у Венесуелі – яка реакція на результати Мадуро 28 липня Фото: Соцмережі

Були також коментатори, які пояснювали, що інші все неправильно зрозуміли. На їхню думку, 4,6% — це результати одночасно усіх кандидатів, які набрали менше голосів, ніж два лідери. Вони зауважили, що це просто невдалий спосіб відобразити результати голосування.

Вибори у Венесуелі – як можна рахувати результатів Мадуро та іншихФото: Соцмережі

У соцмережі X також звернули увагу на підсумки голосування у Венесуелі. У російськомовному коментарі згадали про одні з попередніх “виборів” президента РФ Володимира Путіна, коли члени комісії також “нарахували” понад 100% голосів.

Вибори у Венесуелі – порівняння Мадуро і Путіна Фото: Соцмережі

Вибори у Венесуелі — деталі

Зазначимо, 28 липня у Венесуелі відбулись вибори, за підсумками яких чинний президент Ніколас Мадуро начебто набрав найбільшу кількість голосів. Виборча комісія офіційно оголосила, що він отримав 51% і зберіг пост. Водночас його суперник, Едмундо Гонсалес, також оголосив про свою перемогу. При цьому він посилався на дані екзитполів і заявляв, що офіційний підрахунок фальсифікували.

Тим часом пів року тому, взимку 2023 року, Мадуро оголосив, що Венесуела начебто претендує на територію сусідньої країни Гаяни. При цьому президент РФ влітку 2024 заявив, що вважає цього політика спільником Росії і зажди чекає його в гості.

Нагадуємо, у ніч на 30 липня у Венесуелі почали протести проти виборів, які обурили місцевих громадян. За попередніми даними, є двоє загиблих.

Ольга Степанова

Recent Posts

Столичний поліцейський живе у пентхаусі тещі, яка за життя заробила 100 грн – розслідування

Заступник начальника Головного управління Нацполіції Києва Тарас Полієнко живе у дворівневих апартаментах тещі на 220…

3 хв. ago

Шахрайська схема з залізничними квитками: УЗ попередила про наслідки для покупців

"Укрзалізниця" виявила, що під час купівлі квитків на популярні рейси спекулянти пробують обійти ідентифікацію покупця через…

15 хв. ago

Користувачі Apple масово скаржаться на iOS 18: як оновлення “вбиває” iPhone

Користувачі iPhone масово скаржаться на проблеми зі смартфонами – швидко розряджається батарея. Ця проблема з'явилась…

24 хв. ago

Обмежено придатних українців до 25 років не братимуть до війська: що буде з уже мобілізованими

В Україні припинять мобілізацію обмежено придатних чоловіків віком до 25 років. Відповідний указ видасть Міністерство…

33 хв. ago

“Він просто геній”: пілот-віртуоз посадив літак лише з одним робочим колесом в шасі (відео)

Пілот-віртуоз здійснив "хрестоматійну" аварійну посадку на одному колесі. На драматичних кадрах можна побачити, як літак…

42 хв. ago

Стали відомі нові подробиці про загибель батискафа Titan і його екіпажу

Берегова охорона США опублікувала кадри загибелі підводного човна Titan після його смертоносного вибуху в червні…

55 хв. ago