Categories: Курйози

Невже це я вчора кальяном? – кияни жартують про смог від торфовищ, що оповив столицю

Статус мегаполісу із найбруднішим повітрям у світі, що став сумнівним досягненням Києва зранку у п’ятницю, 20 вересня, не надто засмутив киян. Принаймні, у соцмережах чимало містян почали жартувати про ситуацію з повітрям. Впевнене лідерство, кажуть, повинне бути бодай у чомусь – а найвідданіші фанати міського голови жартують про їжачка в тумані та намагаються перекласти українською “Смог в Киеве – смогу и в Украине”.

Кияни реагують на ситуацію з гумором. Facebook є чудовим мірилом настрою – і з вранішніх дописів, що роблять мешканці столиці, можна зробити висновок: смог став просто ще одним випробуванням, не більше того. А що Київ впевнено дійшов до першої сходинки – то привітання можна надсилати за будь-якою адресою: до стабільно поганої екологічної ситуації долучилися майже всі.

“Повітря забруднене, дихати неможливо. Невже це я вчора кальяном…!?” – жартує киянин, ректор Академії мистецтв імені Павла Чубинського Василь Романчишин, а в коментарях до його допису колеги іронізують – мовляв, не треба було “налягати”.

Гумор понад усе: кияни кпинять зі смогу, що оповив місто

Про зіпсоване повітря, “смог в Киеве – смогу и в Украине” та їжачків в тумані не жартують хіба люди, що загубили почуття гумору. Киянка й активістка Ольга Миколюк зазначає: треба було менше експериментувати напередодні з димовухами (попередній допис – якраз з цього приводу). А медійник Саша Марк жартує – будь-яку життєву ситуацію можна описати трьома фразами.

“Значить, так треба”; “ретроградний Меркурій”; “все не просто так”. А що повітря забруднене – бо щось десь горіло, або все не просто так”, – пише він у Facebook.

А Євгенія Аратовська, засновниця екоорганізації “Україна без сміття”, зазначає, що однією з основних причин смогу, і пожеж, через які той виникає, є якраз сміттєзвалища під Києвом. Одне з них, пише Аратовська, розташоване саме у Вишгородському районі, на межі з лісом, де днями горіло більше за 100 га дерев.

“Самі того не усвідомлюючи, ми створюємо стихійні пожежі. Викидаючи сміття без сортування гамузом у вуличні баки. Масово горять звалища по всій Україні (Київ в цьому не унікальний), класично — у вересні. За літо концентрація органіки досягає таких масштабів, що утворений в шарах сміттєзвалища метан не витримує тиску і починається самозаймання звалищ”, – зазначає екологиня, додаючи “перчинку”: у Києві саме гостює Урсула фон дер Ляйєн, очільниця Єврокомісії – тож вона цілком може поцікавитись агресивним “омбре” в українській столиці, та тим, чому в країні досі не заборонено захоронювати харчові органічні відходи.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Принц Джордж та його сестра принцеса Шарлотта не зможуть подорожувати разом: у чому причина

Згідно з цим правилом, як тільки принцу Джорджу виповниться 12 років (у липні 2025 року),…

2 хв. ago

Що робити, якщо представники ТЦК забрали військовий квиток: пояснив юрист

Під час воєнного стану всі військовозобов'язані чоловіки повинні мати при собі військово-обліковий документ. Це підтверджує статус…

3 хв. ago

Київ задихається від диму: як захиститися від забрудненого повітря

В Києві значно погіршилася якість повітря через зміну вітру та незначні осередки пожеж в екосистемах. За даними…

11 хв. ago

Україна стала привабливим ринком для балканських виробників зброї – The Economist

З 2020 року сербський експорт зброї збільшився в чотири рази, а з моменту вторгнення в…

19 хв. ago

У Києві викрито онлайн-обмінники, які працювали на серверах компанії РФ

У Києві детективи Територіального управління Бюро економічної безпеки (БЕБ) викрили механізм проведення протиправних фінансових операцій.…

28 хв. ago

Чоловік витратив 1 млн доларів на відновлення круїзного лайнера: тепер він тоне

Підприємець Кріс Віллсон з Юти (США) витратив понад 1 мільйон доларів на відновлення круїзного лайнера…

38 хв. ago