Зеленський підписав закон про заборону діяльності РПЦ в Україні: що це означає

У суботу, 24 серпня, президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт про заборону діяльності в Україні Російської православної церкви і релігійних організацій, афілійованих з неюЗакон набуде чинності через 30 днів із дня його опублікування.

Відповідна відмітка з’явилася на сторінці проєкту Закону №8371 на сайті Верховної Ради. Раніше цього дня у зверненні до українців з нагоди Дня Незалежності Зеленський згадав про духовну незалежність українського народу, сказавши, що “українське православ’я сьогодні робить крок до визволення від московських чортів”.

Напередодні, 23 серпня, документ підписав голова Верховної Ради Руслан Стефанчук. У другому читанні за законопроєкт “Про захист конституційного устрою у сфері діяльності релігійних організацій” члени ВР проголосували 20 серпня 2024 року. Голоси “за” віддали 265 парламентаріїв. Тепер громади УПЦ МП матимуть дев’ять місяців на те, щоб розірвати зв’язки із РФ.

Настоятель Православної церкви України Епіфаній вважає, що ухвалення депутатами ВРУ закону про заборону релігійних організацій, пов’язаних з РФ, дасть нашій державі шанс скинути нарешті “російське ярмо”. Тож рішення парламенту є дійсно історичним, адже це крок на шляху до захисту українського релігійного простору від ворожих впливів РФ.

Він також закликав православних вірян приєднуватися до ПЦУ і зазначив, що готовий до діалогу з митрополитом УПЦ МП Онуфрієм.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

2 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

2 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

2 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

2 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

2 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

2 години ago