Український продюсер отримав вирок у Росії: у чому його звинувачують

Басманний суд Москви засудив українського режисера і продюсера Олександра Роднянського до 8,5 років колонії у справі про нібито поширення “фейків” про російську армію. Про це сам Роднянський повідомив на своїй сторінці в Instagram.

У своєму пості Роднянський зазначив, що під час судового процесу прокурор стверджувала, що його дописи виражали “негативне ставлення до російських військових” і називали їхні дії загарбницькими. На що режисер відповів, що повністю згоден з цим твердженням, адже війна Росії проти України є загарбницькою та підлою, як визнає весь світ.

Водночас Роднянський заявив, що категорично не згоден з вироком та не визнає ані законності судового процесу, ані існування статті про “військові фейки”. Він також нагадав, що лише кілька років тому жив і працював у Москві, а його фільми, зокрема “Левіафан”, здобували міжнародні нагороди, включно з “Оскаром” та “Золотим глобусом”. Однак після вторгнення Росії в Україну все змінилося, і тепер його судять за антивоєнні пости.

“Законність суду над собою, як і законність існування абсолютно абсурдної статті “за військові фейки” не визнаю. Лише кілька років тому напередодні вторгнення російської армії в Україну, я жив і працював у Москві. Мої фільми вигравали призи в Каннах, були двічі номіновані на “Оскар” від Росії, а спродюсований мною “Левіафан” виграв Золотий глобус. Часи радикально змінилися і сьогодні мене засуджують за мої антивоєнні пости в інстаграмі”, — розповідає він.

Режисер також підкреслив іронію долі: отриманий вирок у 8,5 років нагадує назву одного з його улюблених фільмів — “8½” Федеріко Фелліні. Роднянський запевнив, що попри це рішення суду, він продовжить виступати проти війни та знімати фільми, а судове переслідування не зможе змусити його замовкнути.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

У Мінфіні Німеччини пропонують позбавити українських біженців деяких прав

Федеральний міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер пропонує ввести новий правовий статус для біженців з України та позбавити їх…

7 хв. ago

Росія та Іран готують протести з насильством у США після виборів – розвідка

Росія та Іран можуть спробувати спровокувати насильницькі протести у США після президентських виборів у листопаді. Мета –…

11 хв. ago

Алаудінов обізвав журналіста «шайтаном» і «чортом»: яке запитання про Курщину вибісило чеченця

Командир спецпідрозділу швидкого реагування "Ахмат", генерал-майор Апті Алаудінов жорстко розкритикував журналіста російської "Комсомольської правди" Івана…

13 хв. ago

Канікули чи дистанційка: як навчатимуться школярі після новорічних свят

Новий навчальний рік 2024-2025 в Україні розпочався 2 вересня і має тривати до 30 червня.…

36 хв. ago

Росія вимагає «Ялту-2»: стало відомо, чому Гутерріш поїхав на саміт БРІКС

Політолог Вадим Денисенко припустив, чому генсек ООН Антоніу Гутерріш поїхав в Казань на саміт БРІКС.…

45 хв. ago

У Києві запобігли теракту: жертв могло бути багато (фото)

Служба безпеки та Національна поліція запобігли кривавому теракту у Києві, який планувала воєнна розвідка РФ…

53 хв. ago