Український продюсер отримав вирок у Росії: у чому його звинувачують

Басманний суд Москви засудив українського режисера і продюсера Олександра Роднянського до 8,5 років колонії у справі про нібито поширення “фейків” про російську армію. Про це сам Роднянський повідомив на своїй сторінці в Instagram.

У своєму пості Роднянський зазначив, що під час судового процесу прокурор стверджувала, що його дописи виражали “негативне ставлення до російських військових” і називали їхні дії загарбницькими. На що режисер відповів, що повністю згоден з цим твердженням, адже війна Росії проти України є загарбницькою та підлою, як визнає весь світ.

Водночас Роднянський заявив, що категорично не згоден з вироком та не визнає ані законності судового процесу, ані існування статті про “військові фейки”. Він також нагадав, що лише кілька років тому жив і працював у Москві, а його фільми, зокрема “Левіафан”, здобували міжнародні нагороди, включно з “Оскаром” та “Золотим глобусом”. Однак після вторгнення Росії в Україну все змінилося, і тепер його судять за антивоєнні пости.

“Законність суду над собою, як і законність існування абсолютно абсурдної статті “за військові фейки” не визнаю. Лише кілька років тому напередодні вторгнення російської армії в Україну, я жив і працював у Москві. Мої фільми вигравали призи в Каннах, були двічі номіновані на “Оскар” від Росії, а спродюсований мною “Левіафан” виграв Золотий глобус. Часи радикально змінилися і сьогодні мене засуджують за мої антивоєнні пости в інстаграмі”, — розповідає він.

Режисер також підкреслив іронію долі: отриманий вирок у 8,5 років нагадує назву одного з його улюблених фільмів — “8½” Федеріко Фелліні. Роднянський запевнив, що попри це рішення суду, він продовжить виступати проти війни та знімати фільми, а судове переслідування не зможе змусити його замовкнути.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

Байден заявив, що Трампа потрібно «політично ізолювати»

Президент США Джо Байден заявив, що республіканець Дональд Трамп є загрозою для демократії, тому його потрібно «політично ізолювати». Про…

2 хв. ago

Українські банки почали блокувати картки на запит ТЦК

Українські банки почали блокувати карти на запит ТЦК. Про це пишуть телеграм-канали Одеси, публікуючи фото…

11 хв. ago

Платіжка збільшиться вдвічі: українцям приготували новий тарифний подарунок

У великих містах тарифи на воду контролюються регулятором - НКРЕКП. Водночас місцева влада невеликих населених…

20 хв. ago

Українських водіїв почали масово штрафувати на 8500 гривень: у чому причина

Українських водіїв попередили про суворі покарання, включаючи великі штрафи, вилучення прав водія і навіть арешт…

25 хв. ago

“Як жінки, так і чоловіки”: експерт назвав оптимальний вік для участі у війні

В Україні тривають дискусії щодо зниження мобілізаційного віку. Однак, на думку військового експерта Романа Світана, питання…

38 хв. ago

В Україні різко зросла кількість банкрутів серед громадян: названі причини

Як повідомляє Опендатабот, за даними Верховного суду України наразі відкрита 651 справа про банкрутство людей. Це…

47 хв. ago