“Зоряна ніч” Ван Гога містить точну фізику: вчені розповіли, чим вона вражає

Новий детальний аналіз знаменитої картини “Зоряна ніч”, пензля Вінсента Ван Гога, показує разючу схожість із “прихованою турбулентністю” в атмосфері Землі. Це означає, що у культового художника було детальне розуміння природних процесів.

Нові дослідження показують, що “Зоряній ночі” є більш цікавою, ніж здається на перший погляд. Її турбулентне, закручене небо має багато спільних рис із невидимими процесами динаміки рідин, які відбуваються в реальній атмосфері. Про це говорить аналіз мазків і кольорів на картині, пише Livescience.

У новому дослідженні, вчені проаналізували найдрібніші деталі мазків і кольорів і виявили, що обидва ці компоненти мають сильну схожість із “прихованою турбулентністю” газів в атмосфері.

“Вона розкриває глибоке та інтуїтивне розуміння природних явищ”, – прокоментував співавтор дослідження Юнсян Хуан, експерт з гідродинаміки та океанограф з Університету Сяминя в Китаї. “Точне уявлення турбулентності Ван Гогом може бути отримано з вивчення руху хмар і атмосфери або з уродженого почуття того, як зафіксувати динаміку неба”, – припустив учений.

Дослідники уважно проаналізували 14 “вихорів” на небі картини. Ці форми слідували закономірностям, передбаченим законом Колмогорова – фізичним правилом, що описує, як атмосферний газ рухається в різних масштабах залежно від інерційної енергії. На картині ця інерційна енергія представлена інтенсивністю жовтих тонів на картині, зазначили дослідники.

Коли дослідники уважніше вивчили вихори, вони також виявили, що інтервал і вага окремих мазків пензля показали відповідність із масштабуванням Бетчелора, яке описує, наскільки малими можуть бути вихори і краплі, перш ніж вони розсіються в турбулентній рідині.

Але річ у тім, що Колмогоров і Бетчелор розробили свої закони через багато років після смерті художника. Таким чином, зрозуміло, що Ван Гог не міг використовувати знання про динаміку рідин, а, найімовірніше, черпав натхнення із загальних спостережень за небом.

Картина “Зоряна ніч” показує процеси, які відбуваються в природному світі, підсумували дослідники.

Картина Ван Гога “Зоряна ніч”

Ван Гог створив цю картину в червні 1889 року, коли жив у притулку на півдні Франції, щоб реадилітуватися після психічного розладу, внаслідок якого він відрізав собі вухо.

Шедевр, написаний олією на полотні, показує вид на небо, що закручується, з вікна кімнати художника з уявним селом, доданим на передньому плані, і славиться своїми докладними мазками і використанням яскравих відтінків.

Коломієць Надія

Recent Posts

На Одещині оголосили повторний тендер на реконструкцію дитсадка за 180 мільйонів гривень

На Доброславі Одеської області знову шукають підрядника для реконструкції дитячого садка "Країна мрій. Це вже…

1 хв. ago

На 40% більше вже з січня: кому з українців доведеться сплачувати величезні податки

Українцям розповіли, кому доведеться сплачувати податків на 40% більше уже із січня. Про це йдеться у матеріалі Факти. Верховна…

10 хв. ago

Мобілізація в Україні: у Раді заговорили про зниження призовного віку до 50 років

В Україні триває загальна мобілізація і повістку можуть отримати військовозобов'язані громадяни віком від 18 до 60 років.…

15 хв. ago

Розплата за паркування: в США в сміттєвому баку знайшли позашляховик (відео)

В США у штаті Флорида у сміттєвому баку виявили позашляховик. Знахідка збентежила місцевих жителів, оскільки…

19 хв. ago

Чекає жорсткий відбір: Канада змінює правила надання дозволів на роботу

Канада посилює вже наприкінці цієї осени вимоги до зарубіжних студентів, які отримали дозволи на роботу, зокрема…

23 хв. ago

Ютубер знайшов покинутий “нарколітак” Пабло Ескобара і висловив моторошну теорію

Автор YouTuber-каналу Майк Корі, який став табором біля покинутого "нарколітака" Пабло Ескобара на півострові Юкатан,…

41 хв. ago