У Британії студент знайшов “вражаючі” срібні браслети, які належать до епохи вікінгів

Студент-археолог з Данії виявив “вражаючий срібний скарб” епохи вікінгів, який розкриває більше інформації про ранню скандинавську торгівлю та економіку, пише The Independent

Зокрема 22-річний Густав Бруунсгаард з Орхуського університету знайшов сім срібних браслетів під час прогулянки з металошукачем у полі біля Ельстеда (Велика Британія), де раніше завдяки розкопкам було виявлено сліди поселень епохи вікінгів. 

За словами експертів, скарб, вагою понад пів кілограма, датований дев’ятим століттям, міг представляти “значну цінність” у період ранньої епохи вікінгів у Скандинавії між 793 і 1066 роками нашої ери. 

Археологи наголошують, що браслети могли бути виготовлені у південній Скандинавії, ймовірно, в Данії. За їхніми словами, вони були частиною загальної вагової системи, яка дозволяла використовувати окремі кільця, як платіжний засіб. 

“Один з браслетів має структуру витого кільця, що походить з Росії, а три стрічкоподібні штамповані браслети, схоже, надихнули дизайн браслетів, які стали популярними в Ірландії. Три інші знайдені браслети мають гладкий дизайн, який є рідкісним, але “відомим у Скандинавії та Англії””, – кажуть дослідники.

За словами науковців, така знахідка є фантастично цікавою / фото The Museum of Southwest Jutland

У музеї Моесгаард, де зараз зберігаються браслети, вважають, що вони є “вражаючим срібним скарбом”. Також ці прикраси свідчать про те, що Орхус був міжнародним торговим центром в епоху вікінгів, які мав зв’язки з Україною, Росією та Британськими островами. 

“Скарб з ферми Ельстед – це фантастично цікава знахідка епохи вікінгів, яка пов’язує Орхус з Росією та Україною на сході і Британськими островами на заході. Таким чином, знахідка підкреслює, що Орхус був центральним центром у світі вікінгів, який простягався від Північної Атлантики до Азії”, – підкреслив у своїй заяві історик Каспер Андерсен.

У виданні додали, що срібні прикраси та інші артефакти, знайдені в скандинавських країнах, серед яких Данія та Норвегія, допомогли простежити торговельні шляхи між Європою та рештою світу з часів вікінгів. 

Раніше археологи показали, що в епоху вікінгів, а саме в період між 750 та 1000 роками нашої ери, відбувалися деякі з “найбільш вражаючих” епізодів домодерного глобального зв’язку. 

“Це був час, коли були встановлені торговельні зв’язки між зростаючою ісламською імперією на Близькому Сході і практично всіма куточками Афроєвразії. Попереднє дослідження срібного персня, знайденого у Швеції і датованого 850 роком нашої ери, показало, що за часів вікінгів між скандинавами та ісламським світом, ймовірно, існували тісні контакти”, – додали у матеріалі. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Демократи закликають Гарріс збільшити свою присутність у ЗМІ — The Hill

Люди, близькі до кампанії Гарріс, стверджують, що вони застосовують багатогранний підхід до завоювання голосів виборців,…

2 хв. ago

Загальна мобілізація: відстрочку тепер можна оформити дистанційно

Якщо необхідно відтермінувати мобілізацію, необхідно подати певні документи. Нещодавно Верховна Рада вирішила продовжити воєнний стан…

10 хв. ago

Є чітка формула, як загнати Путіна в глухий кут,- експерт

Публіцист Віталій Портніков відповів на питання, як усунення Путіна могло б змінити перебіг війни. На питання про…

25 хв. ago

Київ піднявся на перше місце в світі за забрудненістю повітря: не виходьте на вулицю

Через пожежі в екосистемі на Київщині українська столиця посіла перше місце в світі за рівнем…

41 хв. ago

Ізраїль близький до початку наземної війни в Лівані — WSJ

Хвиля смертоносних вибухів пейджерів та інших електронних пристроїв, які носили бойовики в Лівані, різко посилила…

50 хв. ago

Не мають законної сили: через які повістки не зможуть покарати

В Україні триває процес загальної мобілізації, під час якого територіальні центри комплектування активно розсилають повістки…

1 годину ago