Більше не пам’ятка історії: Мінкульт дозволив демонтувати колишню “Арку дружби народів”

Міністерство культури та інформаційної політики України визнало колишню “Арку дружби народів” у Києві не історичною пам’яткою. Тепер монумент можна знести. Відповідне повідомлення з’явилося на сайті Мінкульту 17 квітня.

Зазначається, що “Арка дружби народів” була встановлена 1982 року з нагоди 60-річчя утворення СРСР і 65-річчя Жовтневого перевороту 1917 року. Вона належить до символіки російської імперської політики і підлягає повному демонтажу.

“Незважаючи на перейменування Київською міською радою на “Арку Свободи українського народу”, монумент репрезентує винятково радянські ідеологеми та конотації, тож становить загрозу національній безпеці України”, — зазначили в Мінкульті.

Повідомляється, що такого висновку дійшли експерти з Експертної комісії Українського інституту національної пам’яті з визначення належності об’єктів до символіки російської імперської політики.

Там же дійшли висновку, що втілений у монументі міф про “возз’єднання” двох “братніх” народів не відповідає історичним реаліям. Російські окупанти активно використовують цей міф для обґрунтування законності вторгнення ЗС РФ і територіальних претензій Кремля.

Крім того, як зазначили в Мінкульті, об’єкт є частиною пропагандистської кампанії Москви, що покликана сформувати в українців спотворені уявлення про нібито “історичну бездержавність” українського народу, а також про те, що держава Україна — штучна.

“У суспільній свідомості киян монумент ототожнюється з радянським режимом, не випадково мешканці столиці називають його “ярмом”. Позбавляючись монументального “ярма”, ми звільняємося від залишків радянської диктатури та російського імперського впливу”, — підсумував в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Ольга Степанова

Recent Posts

Роботодавців зобов’язали вручати повістки та забезпечувати прибуття працівників до ТЦК

Роботодавців зобов’язали вручати повістки працівникам і забезпечити їх прибуття до ТЦК. Відповідні зміни передбачені постановою Кабміну від…

2 хв. ago

Дім на колесах: чоловік ночує в машині та збирає гроші на поїздки до коханої

35-річний продавець із Китаю, який втратив усе в повені, спить у машині, щоб накопичити грошей…

15 хв. ago

Мін’юст назвав кількість засуджених, які вже просяться на війну

Вже понад 3 тисячі засуджених подали заяви на умовно–дострокове звільнення від відбування покарання для безпосередньої…

23 хв. ago

В Україні споживачів штрафуватимуть за несплату комунальних послуг

В Україні відновили покарання споживачів за несплату комунальних послуг. Також знову діє примусове стягнення заборгованості.…

35 хв. ago

Відключення світла в Україні: “Укренерго” оновило графіки на 21 травня

В містах Україні у вівторок, 21 травня, графіки погодинних відключень світла для промислових та побутових споживачів діятимуть від…

43 хв. ago

Водіїв у Німеччині може незабаром чекати новий податок: подробиці

У Німеччині може з'явитись новий податок для водіїв. У весняній доповіді Німецька рада економічних експертів,…

54 хв. ago