Вчені розкрили секрет найдавнішої піраміди Єгипту

Французькі вчені з Палеотехнічного інституту дійшли висновку, що творці найстарішої піраміди Єгипту - піраміди Джосера в Саккарі - могли використовувати підйомну гідравлічну систему для транспортування кам'яних блоків.

Французькі вчені з Палеотехнічного інституту дійшли висновку, що творці найстарішої піраміди Єгипту – піраміди Джосера в Саккарі – могли використовувати підйомну гідравлічну систему для транспортування кам’яних блоків. Дослідження опубліковано в науковому журналі PLOS One .

Піраміда Джосера, також відома як Ступінчаста піраміда, була побудована близько 2680 року до нашої ери як гробниця для фараона Третьої династії Джосера. Висота споруди становить 58 метрів, і точний метод її зведення залишається незрозумілим досі.

На думку команди, вода могла надходити до двох шахт, розташованих усередині самої піраміди. Вчені вважають, що розташована поруч із пірамідою стіна Гіср-ель-Мудір могла функціонувати як загороджувальна гребля для уловлювання осаду, який міг засмічити структуру ліфтової системи. Призначення цього загородження раніше було невідомим.

Автори вважають, що гідравлічний витяг застосовувався поряд з пандусами та іншими методами переміщення кам’яних блоків. Функціонування водного ліфта, ймовірно, залежало від доступної кількості води.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Росію сколихнули одразу три землетруси: в будинках обвалилася штукатурка

У ніч проти 20 вересня в Кемеровській області Росії сталися одразу три землетруси. Жителі відчули поштовхи, у…

6 хв. ago

У Тернополі чоловіки співали на вулиці російський шансон – “концерт” закінчився у ТЦК

У центрі Тернополя кілька п'яних чоловіків співали російський шансон. "Концерт" відбувався на Театральній площі недалеко…

15 хв. ago

“Вічна” ядерна батарея виявилася у 8000 разів ефективнішою за аналоги: як вона влаштована

Батарея, розроблена вченими з китайського університету Сучжоу, використовує енергію радіоактивного розпаду — процесу, який відбувається…

23 хв. ago

Столтенберг назвав єдину умову, за якої війна може закінчитися

Чим сильнішою та тривалішою буде підтримка України, тим швидше може завершитися війна, розв'язана Росією. За…

28 хв. ago

WSJ: Путін зазнав чергової невдачі

В умовах економічної кризи, спричиненої вторгненням в Україну, Росія спробувала відмовитися від торгівлі із Заходом…

43 хв. ago

Антитренд цього сезону: ці речі треба викинути зі свого гардеробу

Так, усім відомо, що мода циклічна. Однак є такий одяг, який уже давно поза межами…

47 хв. ago