Зарплата солдата удачі: археологи виявили дивовижний скарб, якому 2400 років (фото)

Археологи виявили рідкісний скарб перських золотих монет, що знаходилися в горщику, у стародавньому місті Нотіон, розташованому на території сучасної Туреччини. Передбачається, що 2400 років тому ці скарби закопав багатий грецький найманець на службі у персів, пише Interesting Engineering.

Під час розкопок будинку в давньогрецькому припортовому місті Нотіон на заході Туреччини археологи несподівано для себе виявили схованку зі скарбами, зариту у дворі. Це був глечик, наповнений великою кількістю золотих монет під назвою дарікі. У Перській імперії Ахеменідів (існувала з 550 до 330 року до н. е.) монети даріки почали випускати наприкінці 6 століття за часів правління царя Дарія I (правив імперією з 522 до 486 року до н. е.).

На одній стороні монет зображений Дарій I, а на іншій — воїн, що тримає лук і спис. Вважається, що в Перській імперії такими монетами часто розраховувалися з найманцями, які воювали на боці цієї країни. Тому археологи з Університету штату Мічиган, США, які виявили рідкісний скарб, припустили, що монети належали найманому солдату, який їх і закопав.

На одному боці монет зображений Дарій I, а на іншому — воїн, який тримає лук і спис Фото: Live Science

За словами вчених, у роботах давньогрецького історика Ксенофонта можна знайти згадку про те, що один дарик дорівнював “зарплаті” найманця за місяць. Враховуючи, що монет багато, археологи припустили, що цей найманець брав участь у багатьох битвах і зміг заробити цілий статок.

Регіон, де розташоване місто Нотіон часто перебуває під владою то греків, то персів. У 545 році до н.е. ери Перська імперія Ахеменідів силою завоювала весь регіон. 427 року до н.е., згідно з давньогрецьким істориком Фукідідом, війська Афін завоювали місто і вбили всіх найманців персів.

Учені вважають, що скарб закопав грек, який воював на боці персів у період між 430 і 427 роками до н.е. Якщо монети він не забрав, то ймовірно загинув в одній із численних битв. Археологи вважають, що цей скарб міг належати найманцю-ветерану, який накопичив гроші за багато років служби.

Вид на будинок показує місцезнаходження монет, а також інших артефактів, включно з черепками глиняного посуду і частинами зброї Фото: Live Science

За словами вчених, рідко вдається виявити стародавні золоті монети під час розкопок на заході Туреччини, тому цей скарб цінний ще й тому.

Місто Нотіон перси завоювали в середині 6 століття до н. е., потім у 5 столітті до н. е. його, як і інші грецькі колонії на узбережжі Малої Азії, повернули під свій контроль грецькі міста-держави. Але трохи пізніше місто знову завоювала Перська імперія.

На сьогодні частини міста Нотіон, що збереглися найкраще, відносяться до елліністичного періоду, між 3 і 1 століттями до н.е. Елліністичний період розпочався після смерті Олександра Македонського в 323 р. до н.е. і тривав до завоювання останньої елліністичної держави Древнім Римом у 31 р. до н.е.

Ольга Степанова

Recent Posts

Ізраїль близький до початку наземної війни в Лівані — WSJ

Хвиля смертоносних вибухів пейджерів та інших електронних пристроїв, які носили бойовики в Лівані, різко посилила…

3 хв. ago

Не мають законної сили: через які повістки не зможуть покарати

В Україні триває процес загальної мобілізації, під час якого територіальні центри комплектування активно розсилають повістки…

16 хв. ago

На замітку господиням: 3 помилки, які зіпсують пасту карбонара

Під час приготування пасти карбонари чи болоньєзе можна допустити деякі помилки, які зіпсують смак страви.…

26 хв. ago

ЄС закликав виконати ордери на арешт Путіна

Євросоюз закликав усі держави, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов'язання. Зокрема йдеться про арешт…

38 хв. ago

Чи може ТЦК передати повістку через родичів: юрист дав пояснення

Військовослужбовці ТЦК не можуть передати повістку військовозобов'язаному через родичів. Якщо це сталося, то документ не…

54 хв. ago

Експерти пояснили небажання Путіна оголошувати нову хвилю мобілізації

Росія наразі не планує оголошення нової хвилі мобілізації в короткостроковій або середньостроковій перспективі, оскільки президент…

54 хв. ago