У Туреччині знайшли горщик з золотом: монетам понад 2 тисяч років (фото, відео)

Кожна країна світу приховує чимало загадок які час від часу розкривають археологи. Так, в Туреччині під час розкопок знайшли загадковий горщик із золотом. Археологи Мічиганського університету США виявили його у руїні міста-держави Нотіону. Скарб з золотими монетами лишався не знайденим 2400 років.

Як пише “Нью-йорк Таймс”, археологи пропустили, що скарб був захований найманим солдатом в земляній підлозі свого помешкання. В глечик олпе він поклав свої заощадження — десятки золотих монет, які називаються дарики. Кожна з них дорівнювала його місячній зарплаті. Це лише один із можливих сценаріїв, як горщик з золотом опинився в руїнах.

Знайдені золоті монети

Його знайшли під подвір’ям будинку, датованого третім століттям до нашої ери.Монети знайшли в кутку більш раннього житла, яке знаходилося під будинком. За теорією з оплатою найманцю свідчить і те що дарики в основному використовувалися для оплати роботи таких воїнів.

Нотіон знаходиться на ділянці яка майже дві з половиною тисячі років тому була прикордонною між Європою та Азією. Саме біля цього узбережжя була вирішальна морська битва в Пелопоннеській війні між Афинами та Спартою. Нотіон використовували як військово-морську базу. Горщик з золотом може бути пов’язаний із цими подіями або ж був просто заощадженнями ветерана-найманця в той самий час і в тому самому місці, коли їхні послуги мали високий попит.

Самі ж золоті монети-дарики достатньо рідкісні. На їхній лицьовій стороні зображено перського царя, що стоїть на колінах у довгій туніці. В лівій руці він має лук, у правій довгий спис. На зворотній стороні відбиток. Знайдені золоті монети зберігаються в археологічному музеї Ефесу в Туреччині.

Ольга Степанова

Recent Posts

Є чітка формула, як загнати Путіна в глухий кут,- експерт

Публіцист Віталій Портніков відповів на питання, як усунення Путіна могло б змінити перебіг війни. На питання про…

4 хв. ago

Київ піднявся на перше місце в світі за забрудненістю повітря: не виходьте на вулицю

Через пожежі в екосистемі на Київщині українська столиця посіла перше місце в світі за рівнем…

20 хв. ago

Ізраїль близький до початку наземної війни в Лівані — WSJ

Хвиля смертоносних вибухів пейджерів та інших електронних пристроїв, які носили бойовики в Лівані, різко посилила…

29 хв. ago

Не мають законної сили: через які повістки не зможуть покарати

В Україні триває процес загальної мобілізації, під час якого територіальні центри комплектування активно розсилають повістки…

42 хв. ago

На замітку господиням: 3 помилки, які зіпсують пасту карбонара

Під час приготування пасти карбонари чи болоньєзе можна допустити деякі помилки, які зіпсують смак страви.…

52 хв. ago

ЄС закликав виконати ордери на арешт Путіна

Євросоюз закликав усі держави, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов'язання. Зокрема йдеться про арешт…

1 годину ago