“Художник, вставай!”: аукціоніст із Білорусі намагався розкопати могилу Ван Гога у Франції

Білоруський художник-акціоніст Олексій Кузьмич провів у Франції акцію “Renaissance” (“Відродження”), копаючи могилу Вінсента Ван Гога. Відео перформансу він опублікував на своєму Youtube-каналі.

Відео він опублікував на власному Youtube-каналі. Олексій прийшов у білому костюмі та з білим гримом на обличчі на цвинтар у французькій комуні Овер-сюр-Уаз, де поховано художника Вінсента Ван Гога і його брата Теодора. Художник помер у комуні 29 липня 1890 року.

На надгробок білорус поставив будильник, а потім звернувся до перехожих із промовою, сказавши, що йому “нестерпно жити у світі, де закінчилися художники”.

“Але з цього моменту все буде по-іншому”, — повідомив Олексій, зазначивши, що художник повертається, і почав копати могилу Ван Гога, традиційно усипану соняшниками.

Спершу він викопав кілька соняшників, а потім приступив до самої могили. Перформанс мав успіх, багато відвідувачів кладовища знімали Кузьмича на відео. Але хтось у підсумку викликав поліцію і художника затримали.

Хто такий Олексій Кузьмич

Олексій — білоруський художник-аукціоніст, син радянського художника Олексія Кузьмича. Кузьмич-молодший виїхав із Білорусі після протестів проти Олександра Лукашенка 2020 року. Під час президентських виборів у Білорусі Кузьмич прийшов на виборчу дільницю напівоголеним із прикріпленим до грудей бюлетенем із малюнком пеніса.

Його затримали і відправили до відділку, де художник зазнав тортур з боку силовиків. Після звільнення Олексій поїхав в Україну, а потім до Європи.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

21 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

23 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

24 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

34 хв. ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

36 хв. ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

38 хв. ago