Categories: Бізнес

Фармацевтична імперія США: поради 101-річного американця, який піднявся з бідності

У минулому один з топ-менеджерів США, який укріпив американську фармацевтичну імперію, очоливши посаду гендиректора в одній із компаній, розповів, як досяг успіху: чоловік встиг відсвяткувати 101-річчя, виховати у шлюбі з дружиною 3-х доньок та витягти себе з бідності.

Йдеться про мешканця Нью-Йорка Роя Коена – емігранта у другому поколінні. Обставини його життя та особисті поради іншим описав Business Insider, поспілкувавшись з чоловіком. Рой народився у 1922 році у малозабезпеченій родині. Чоловік розповів, що ще коли був маленьким, його родина не мала в будинку ані водопроводу, ані електрики. Обігрівала усіх дров’яна піч, а туалет знаходився на дворі. “Було важко з дня на день”, – сказав Коен, пригадуючи ті часи.

Але ще тоді виховання Роя мотивувало чоловіка прагнути до більшого.

“Я пам’ятаю, як носив відра з водою до курників, по одному в кожній руці… Було холодно. Тоді я собі сказав: “Не збираюся жити так все життя””, – пояснив він.

У підлітковому віці Рой отримав стипендію в сільськогосподарському коледжі на скромну суму, пізніше здобув ступінь бакалавра з мікробіології та магістра з біохімії та харчування. Саме тоді чоловік почав робити перші кроки у фармацевтичному бізнесі. Але починав з маленького. Його найняли на роботу із зарплатою 3 900 доларів на рік, що було доволі скромно для життя у Нью-Йорку.

Рой пояснив, що ще тоді керувався філософією, що варто тримати себе у форму як розумово, так і фізично. За життя у понад 100 років він засвоїв – не слід боятися власних амбіцій. 

Чоловік пропрацював у фармацевтичному бізнесу 55 років, мав досвід роботи у трьох компаніях. За словами Роя, в переломний момент своєї кар’єри він не побоявся ризикнути – перейшов від дослідницької роботи у рекламну сферу, хоча в останній взагалі не мав досвіду. Це сталося ще за часів його роботи у першій фірмі. Рой каже, що пройшов шлях “від нуля”, щоб стати генеральним директором. Ця посада стала кульмінацією його діяльності як спеціаліста. 

Рой вийшов на пенсію у віці 81 року. Він зізнався, що думки про ранній вихід на “відпочинок” завжди його жахали. Чоловік каже, що секрет повноцінної кар’єри та довголіття в цілому полягає у виході із зони комфорту.

“Якщо ви чогось дуже сильно хочете, якщо ви відчуваєте, що щось не так і вам потрібні зміни, ви знайдете спосіб”, – додав він.

За словами Роя, він ще в дитинстві вчився, як ладнати з людьми. Все його раннє життя оберталося навколо стосунків з братами та сестрами. Їх в нього було семеро, тож хлопець розумів, що будувати з ними соціальну взаємодію – важливо. “Якщо ти живеш з цілою купою інших людей, ти не можеш поводитися дико і егоїстично, так, ніби ти єдина людина в сім’ї”, – сказав він.

Водночас чоловік розповів, що щасливий шлюб йому вдалося побудувати лише з другої спроби. З першою дружиною вони були разом менше, ніж рік. Тож потім Рой ставився до офіційних відносин надзвичайно серйозно, але врешті зустрів Джоан – вчительку, з якою прожив десятки років. Жінка померла шість років тому у 83-річному віці. За словами Коена, вона була його правильним вибором у житті. 

“Знадобився певний час, щоб пристосуватися один до одного, але, як і над усіма речами, над цим потрібно працювати. Нічого доброго не вийде, якщо ви підете по негативному шляху без належного спілкування”, – сказав Коен. 

Чоловік закликав молодь старатися будувати стосунки з іншими із відкритістю, шануючи погляди один одного.  

У питанні довголіття Коен вважає, що цим частково зобов’язаний генетичному чиннику, адже його батько та мати померли у старості, коли їм було 86 та 90 років. Разом з тим чоловік погодився поділитися кількома секретами, яких дотримується. Чоловік є прихильником середземноморської дієти, популярної серед відомих бізнесменів США (наприклад, її принципів дотримується засновник Amazon Джефф Безос, а також мільйонер Брайан Джонсон, зазначає Business Insider). Також Коен уникає напівфабрикатів і м’яса, та старається вживати більше риби, овочів та оливкової олії.

“Якщо я хочу перекусити, я з’їм шматочок цвітної капусти, морквину або червоний перець. Я їм багато капусти і салату”, – сказав він. 

Також Коен займається фітнесом. Чоловік жартує, що головний спорт його життя почався ще здавна – ще тоді, коли він працював на фермі. 

Сьогодні його фізичні вправи включають 20-хвилинну гімнастику для ніг. Її чоловік робить з самого ранку, сидячи на ліжку. Він також старається бути фізично активним у побуті. 

За життя Коен майже не мав проблем зі здоров’ям. Єдине, що його колись турбувало, це простата. Однак зараз всі проблеми в минулому. Чоловік вважає, що запорука його щастя – постійно чимось займатися. В нього завжди є якийсь проект в роботі. “Зайнятість робить мене щасливим”, – каже Коен.

Також американець акцентує, що старається розв’язувати всі проблеми ще на етапі їх появи. Це теж додає йому душевного спокою. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Принцеса Анна поділилася першою заявою після струсу мозку

Принцеса Анна поділилася своїм першим повідомленням після того, як її виписали з лікарні, де вона…

46 хв. ago

Астронавти NASA застрягли в космосі на пів року через поломку корабля

Американські астронавти Баррі Вілмор та Суніта Вільямс, які мали повернутися на Землю після тижневої місії…

49 хв. ago

В Україні з’явиться новий податок: ціни збільшаться на низку популярних продуктів

До Податкового кодексу введуть нову ставку податку на мінеральні та газовані води з додаванням цукру…

52 хв. ago

Уряд погодився збільшити бронь від мобілізації для чиновників та працівників держструктур

Кабінет міністрів вніс зміни в організацію призову військовозобов’язаних громадян на військову службу під час мобілізації. Про це повідомив представник…

58 хв. ago

“Все глибша і глибша прірва”: Притула висловився про українців, що виїхали за кордон

Колишній телеведучий та волонтер Сергій Притула розкритикував владу за обмеження українців за кордоном на тлі посилення мобілізації.…

1 годину ago

Євросоюз перестав купувати в України яйця та цукор без мита

Європейська комісія ухвалила рішення про введення скасованого раніше в рамках торговельного безвізу мита на два…

1 годину ago