Categories: Бізнес

В Україні можуть підвищити ще один податок, який сплачують усі: в Раді розкрили подробиці

Виявляється, що в Україні не виключено підвищення не лише військового збору (ставка 5%), але ще й податку на додану вартість (ПДВ). Відомо, що цим податком оподатковуються підприємці-зареєстровані платники ПДВ, але опосередковано його сплачують усі споживачі товарів чи послуг.

Такої ймовірності не виключає голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Українці, фото: Знай.ua

“Зараз ми бачимо, що немає підстав підвищувати ПДВ, але не виключаємо, що вони з’являться в майбутньому… А це майбутнє може бути і через місяць чи пізніше… Може, з’явиться відповідна пропозиція від уряду. Без неї ми нічого не робитимемо”, – сказав Гетманцев.

При цьому він наголосив, що якщо така ініціатива з’явиться, розглядати питання буде потрібно з позиції пошуку коштів, необхідних для фінансування Сил оборони. По суті, за словами Гетьманцева, тільки це може стати основою підвищення ПДВ.

Супермаркет. Фото: скрін youtube

“Як ресурс, з точки зору публічних фінансів, це правильне джерело і воно найменш шкідливе з усіх, що залишилися «на столі». Бо як ресурс ми його можемо використовувати. Водночас з іншого боку, чи потрібен він узагалі, чи ні – має визначити уряд”, – пояснив нардеп.

На даний момент, як зазначає Гетманцев, уряд дотримується думки, що для фінансування армії до кінця 2024 року вистачить підвищення податків, передбачених “ресурсним” законопроектом 11416-д. На даний момент він прийнятий лише в першому читанні, попереду друге читання.

“Але ми повинні пам’ятати не лише про потреби до кінця року, а й наступного року, де ми поки що не маємо 100% впевненості у залученні всіх тих обсягів зовнішньої допомоги, якої потребуватимемо”, – заявив Гетманцев.

Романчук Микола

Recent Posts

Штраф 850 грн: за похід у гості без запрошення тепер карають

На Тернопільщині на 850 гривень оштрафували чоловіка, бо він прийшов у гості без запрошення. Про це повідомляє інформаційний портал…

3 хв. ago

Українці бояться девальвації гривні. Банки поставили новий рекорд із завезення готівкового долара

Українські банки різко збільшили завезення готівкової інвалюти в країну, повідомив Нацбанк. За 8 місяців 2024…

12 хв. ago

ЦАХАЛ почав наземне вторгнення на півдні Лівану: ізраїльська бронетехніка перетнула кордон з Ліваном

Ізраїль, користуючись моментом, коли майже все керівництво Хезболли знищено, а сама терористична організація перебуває в…

20 хв. ago

Вчені створили мінісканер для діагностики артриту та діабету

Вчені розробили новий мініатюрний сканер, який допоможе у діагностуванні артриту та діабету. Як пише Sky News, крихітний сканер…

31 хв. ago

Цукерберг назвав пристрій, який стане гаджетом №1 до 2030 року

Марк Цукерберг, творець Фейсбуку, у свіжому інтерв'ю заявив, що смарт-окуляри стануть головним споживчим пристроєм до 2030 року.…

40 хв. ago

З ТЦК жарти погані: українці, які не оновили дані, тепер у розшуку поліції

В Україні військовозобов'язані, які не оновили дані військового обліку або не мають документів військового обліку,…

48 хв. ago