Categories: Бізнес

В Україні підвищать податки: для багатьох ФОП зміни стануть фатальними

В Україні очікується значне зростання податків. Влада зазначає, що без цього в умовах повномасштабної війни не обійтися. Проте для багатьох ФОП зміни стануть фатальними.

Зокрема йдеться по військовий збір. Уряд планує передати до Верховної Ради законопроєкт про його зростання з 1,5% до 5%.

Він є частиною податку на доходи фізичних осіб, маючи ту ж податкову базу – це заробітна плата офіційно працевлаштованих громадян. У разі його підвищення українці будуть сплачувати зі своїх доходів не 19,5% як зараз (18% + 1,5%), а 23% (18% + 5%).

За словами аналітика CASE Україна Володимира Дубровського, підвищення податків на оплату праці є найбільш шкідливими для економічного зростання. Причому їх досить важко збирати в Україні, де активно практикують масштабне ухилення.

Близько 2 мільйонів українців до початку повномасштабної війни отримували частину заробітної плати у конвертах, а 3 мільйони працювали нелегально. На думку експерта, введення додаткового податку на зарплату збільшить кількість ухилень.

Роботодавці традиційно будуть пропонувати робітникам оформити ФОП, які працюють на спрощеній системі оподаткування. Проте Кабмін збирається поширити збільшений військовий збір й на цю категорію осіб.

Дубровський вважає, що це не має сенсу, тому що у фізичної особи-підприємця немає заробітної плати як такої. Його дохід не можна називати зарплатою, тому що це оборот бізнесу, який включає всі витрати. І військовий збір стане додатковим податком з обороту. А 5% з нього –  непідйомне навантаження для них.

“Це призведе лише до того, що вони підуть в “тінь”. Такий досвід у нас уже є. Нагадаю, що коли Микола Азаров намагався скасувати “спрощенку”, Україна втратила 2,2 мільйони легальних робочих місць”, – зазначив фахівець.

Керівник аналітичного напряму мережі “АНТС” Ілля Несходовський наголосив, що підвищення податку може стати фатальним для малого бізнесу.

“Для тих ФОПів, які надають послуги – це буде суттєвим, проте не критичним навантаженням. Певне зростання ціни зменшить попит на послуги, але радикально на їхню діяльність не вплине. Зате для ФОПів, які займаються виробництвом, новий податок призведе до значного вимивання обігових коштів і, зрештою, до закриття підприємств”, – цитує експерта “Апостроф”.

Ольга Степанова

Recent Posts

Померла “найстаріша кішка світу”: скільки їй було років (фото)

Розі пішла з життя в коридорі квартири в Норвічі, Велика Британія, поруч із 73-річною власницею…

4 хв. ago

Як вибрати енергоефективний газовий котел: корисні поради

З наближенням опалювального сезону в Україні важливо подбати про те, щоб ваше житло було забезпечене надійним джерелом…

13 хв. ago

У Білгороді ліквідовано російського пропагандиста (відео)

У Білгороді 15 вересня зламали череп кремлівському пропагандисту Олександру Коробову на прізвисько Краб. Він помер…

21 хв. ago

Чоловік зіткнувся з ведмедем, залізши до його лігва: чим це закінчилося (відео)

Сербський блогер зняв на відео момент, коли він зіткнувся з ведмедем, залізши в його лігво.…

32 хв. ago

Що загрожує чоловікам за незаконний перетин кордону під час війни

В умовах воєнного стану в Україні військовозобов'язаним чоловікам віком від 18 до 60 років заборонено виїжджати…

40 хв. ago

У Bloomberg оцінили можливість громадянських заворушень у 20 найбільших економіках світу

США поступаються лише Туреччині та Росії серед 20 найбільших економік світу, які, ймовірно, зазнають насильницьких…

48 хв. ago