Categories: Бізнес

В Україні з’явилися нові професії: хто зараз у попиті на ринку праці

Повномасштабна війна змінила наше суспільне життя у всіх сферах. Зокрема, це стосується також й ринку праці, де за два роки почали з’являтися нові професії та вакансії, зникла російська мова і почали збільшуватися зарплати.

Як змінився ринок праці за останніх два роки, розповідає Work.ua.

Нові професії

Від початку повномасштабного вторгнення ринок праці відновився на 93%. На перше місця зараз вийшли вакансії у сфері медицини та фармацевтики. Також не вистачає спеціалістів у сфері освіти та науки. Найповільніше попит відновлюється у категорії “ІТ, комп’ютери та інтернет”.

Також дослідження показує, що українці хочуть працювати віддалено, але кількість таких пропозицій скоротилася у 4 рази. Натомість збільшилась кількість вакансій у громадському секторі.

У галузі “Неприбуткові, благодійні та громадські організації” – вакансій стало більше у 10 разів. Вдвічі збільшилася кількість вакансій для пенсіонерів, для людей з інвалідністю – на 22%, а ось для студентів – всього на 1%.

З’явилося багато професій, яких раніше в оголошеннях не було. Передусім це спеціалісти Сил оборони: бойовий медик, гранатометник, мінометник, пілот дрона тощо.

У суспільстві є запит на ментальне здоров’я: помітний приріст вакансій бачимо для психологів (+136% у січні 2024 року до січня 2022 року) і психіатрів (+129%).

Зростає попит на фахівців з реабілітації та лікарів: масажистів (+69%), доглядальників (+67%), кардіологів (+67%), реабілітологів (+58%), хірургів (+56%), санітарів (+51%), асистентів стоматолога (+44%).

Вимушений виїзд українців за кордон спонукав попит на викладачів англійської (+40%), польської (+69%), німецької (+93%), французької (+200%), іспанської (+218%).

Найбільше падіння пропозицій роботи – у сфері IT: Front-end розробник (-81%), back end розробник (-75%), тестувальник (-63%) тощо.

Повномасштабне вторгнення позначилося на роботі працівників сфери туризму, морських перевезень, будівництва. Дається в знаки відмова від російського програмного забезпечення. Тому поменшало роботи для менеджерів з туризму (-62%), крюїнг-менеджерів (-56%), аналітиків 1C (-55%), архітекторів (-54%), дизайнерів інтер’єру (-53%).

Як змінилися зарплати

Від початку повномасштабного вторгнення майже рік середня зарплата в Україні не змінювалася і складала 15 000 грн. Лише у січні 2023 року цей показник почав зростати. За останні 2 роки середня зарплата збільшилася на 30%.

Разом з тим не можна не згадати, що за оцінками НБУ у 2022 році рівень інфляції становив 26,6%, у 2023 році – 5,1%.

За 2 роки повномасштабної війни середня зарплата зросла у кожній області. Цікаво, що в абсолютних цифрах найвищі доходи мають мешканці Київщини, однак тут зростання зарплат є найповільнішим.

Відмова від російської мови

Відмова від мови країни-терориста у публічній сфері – важливий крок як із ціннісного, так і з професійного погляду. У січні 2024 року абсолютна більшість вакансій, а саме 96%, були складені українською.

Шукачі трохи менш сумлінні, аніж роботодавці, але і тут частка російської відчутно зменшилася.

Розподіл на “жіночі” та “чоловічі” професії почав стиратися

Як розповіла у коментарі для РБК-Україна (проєкт Styler) експерт з підбору персоналу та HR великої компанії Анастасія Швець, певні “чоловічі” професії тепер стають жіночими.

“У зв’язку з останніми подіями в Україні, змінилася й тенденція в наймі. Тепер компанії почали частіше розглядати кандидатури жінок на ті вакансії, які раніше займали здебільшого чоловіки. Наприклад, такі вакансії як консультант з продажу запчастин або менеджер з видачі замовлень. Роботодавці адаптують умови роботи так, щоб з нею легко могла справитися жінка”, – каже фахівець.

Вона зазначає, що причина таких змін у дефіциті кадрів. Через дефіцит кадрів чоловічої статі на ринку праці, більшість компаній переглянули свої погляди на, так би мовити “стандартні” за гендером посади. В багатьох містах України побільшало водійок громадського транспорту, працівниць ремонтних бригад, консультанток у сферах техніки.

Однак є професії, які жінки не можуть опанувати через статеві відмінності.

“Існують дуже специфічні посади на кшталт водолазів але, об’єктивно, більшість вакансій на ринку праці, абсолютно прийнятна для жінок. Я до прикладу, працюю в компанії, що займається продажем запчастин до побутової техніки. Більшість працівниць – дівчата. Вони з легкістю підберуть деталі до пралок, холодильників, плит, бойлерів, газових плит і не лише. Не зважаючи на тендітний вигляд, дівчата професійно розбираються в ТЕНах, компресорах, насосах, шківах, шлангах, датчиках і тд.”, – пояснила Анастасія Швець.

При цьому зараз у середовищі найму вже вважається неприйнятним нараховувати зарплатню, яка так чи інакше прив’язана до параметру статі. Для більшості компаній ключовим показником ефективності співробітника є його безпосередній результат. Часто буває, що жінки справляються краще ніж чоловіки й можуть отримувати ЗП вищу, якщо вона нараховується від виробітку.

Ольга Степанова

Recent Posts

Може не дожити до 70-річчя: у тяжкохворого Брюса Вілліса погіршився стан здоров’я

У знаменитого американського актора, зірки "Міцного горішка" Брюса Вілліса, в якого виявили лобно-скроневу деменцію, погіршився стан здоров'я.…

2 хв. ago

“Річка вибухнула”: страшні повені дістались до Італії

Північна Італія вслід за іншими країнами потерпає від руйнівної стихії. Шторм "Борис", який вже спричинив масштабні…

11 хв. ago

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

18 хв. ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

23 хв. ago

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

29 хв. ago

Частина українців у Польщі залишаться без виплат: кого це торкнеться

З 1 жовтня 2024 року українські біженці в Польщі втратять право на деякі дитячі виплати. Це пов'язано…

40 хв. ago