Categories: Бізнес

Доїти бика і називати це реформою: ветеран розніс клуб білого бізнесу Гетманцева

Так званий “клуб білого бізнесу” головного податкового реформатора Дмитра Гетманцева може виявитись корупційним проєктом у масштабах всієї України. Закон, який нещодавно підписав український президент Володимир Зеленський, фактично повністю розв’язує руки податківцям, адже саме вони будуть вирішувати, який же бізнес в Україні “білий”, тобто не несе ризиків, а який – ризиковий. З огляду гучну підозру виконувачу обов’язку головного податківця Харківщини Василю Гладченку, можна легко зрозуміти, як тепер податкова зможе офіційно “доїти” бізнес, визначаючи його ризиковість, що, у підсумку, лише породжує нові корупційні ризики.

Про те, що “клуб білого бізнесу” несе серйозні корупційні ризики пише ветеран і блогер Юрій Гудименко. Він наголошує, що податкова отримала “золоту акцію”. Саме податківці визначатимуть ризикованість бізнесу і поділятимуть його умовно на “білий” та не дуже. Гудименко наводить простий приклад: у Харківській області повідомили підозру виконувачу обов’язки начальника Головного управління Державної податкової служби України. На це місце він потрапив після іншого скандалу із заступницею попереднього глави податкової. Жінку підозрюють у хабарі у рекордних $55 тисяч за визначення ризикованості бізнесу.  Схема з податковою у Харківській області, на думку Гудименка, яскраво демонструє тенденцію, яка чекає український бізнес невдовзі. Ветеран ще раз наголошує, що ця схема демонструє, які шалені корупційні ризики несе так званий “клуб білого бізнесу”. 

“Підписано закон про те, що податкова визначає, який бізнес чорний і ризиковий, а якій білий і неризиковий. НАБУ і САП показують кейс, як 1 (одна) обласна податкова в 1 (одному) випадку вимагала і отримала хабар в 55000 доларів (2,2 млн грн), щоб змінити статус підприємства з ризикового на неризиковий і розблокувати податкові накладні, без яких бізнес не може працювати”, – пояснює Гудименко.

Ветеран каже, що практично податкова зможе “доїти бізнес”, як їй схочеться і це при цьому Гетманцев називає великою “реформою”. 

“Клуб білого бізнесу” Гетманцева рознесли і аудитори

Аудитор Михайло Крапивко теж не бачить у новій ініціативі Дмитра Гетманцева нічого позитивного. Фахівець каже, що цей “клуб” фактично порушує принцип рівності платників податків. Крім того, в Україні податкова й до закону здійснювала перевірки бізнесу за принципом ризикоорієнтованого підходу. Також Крапивко каже, що ця норма тимчасова, а формулювання про “високий рівень добровільного дотримання” не вписується у жодні логічні пояснення, адже хто тоді визначатиме, де рівень високий, а де – абсолютний. 

Попри шквал критики через недосконалість і недобросовісність нового закону, український президент його підписав. 24 липня на документі з’явився підпис глави держави Володимира Зеленського. Фактично, на думку багатьох фахівці, закон змінює рівність перед податковими перевірками платників податків. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Платять за комуналку та хліб: мати бере з малолітніх дітей гроші за оренду

Міллі, багатодітна мати, яка активно веде свою сторінку у TikTok, вирішила навчати своїх дітей фінансовій…

2 години ago

Будуть серйозні проблеми: юрист пояснив що буде з ухилянтами після в’язниці

В Україні в судовій практиці вже є випадки, коли ухилянтам за свідомий вибір не мобілізуватися…

2 години ago

На висоті 9000 метрів: пасажир під час турбулентності намагався вкрасти літак

Йти до своєї мрії – без сумніву, прекрасно. Однак потрібно розуміти, коли не час й…

2 години ago

Не зобов’яжуть мобілізуватися: категорії, які не забере ТЦК

Внесення змін до мобілізаційного законодавства України кардинально змінює правила призову для осіб з інвалідністю. Зокрема,…

2 години ago

Аргентина закликала міжнародний суд видати ордер на арешт президента Венесуели

Аргентина звернулася до Міжнародного кримінального суду з проханням видати ордер на арешт президента Венесуели Ніколаса Мадуро на тлі…

2 години ago

“Нісенітниця”: Шольц розніс бюрократів, які блокують працевлаштування біженців з України

Німецька бюрократія стоїть на заваді працевлаштуванню сотень тисяч українських біженців, які мають затребуваний на німецькому…

2 години ago