Categories: Бізнес

Бізнес назвав найбільш реальну модель економічного бронювання: яку саме і які аргументи

У Верховній Раді України було зареєстровано чотири пакети законопроектів, направлених на запровадження так званої системи економічного бронювання. Проаналізувавши всі законопроєкти, Європейська Бізнес Асоціація обрала найбільш реальну модель. Яку саме, пише Нrliga.

Протягом червня цього року у Верховній Раді України було зареєстровано чотири пакети законопроектів, направлених на запровадження так званої системи економічного бронювання. У Європейській Бізнес Асоціації проаналізували усі чотири моделі:

  • перша модель, на основі законопроектів № 11331 та № 11332, передбачає єдиний військовий збір, який складе 20,4 тис грн (1200 неоподатковуваних мінімумів) в місяць для підприємств та ФОПів;
  • друга — законопроектом № 11331-1, передбачає критерій середньої зарплати у 35 тис грн (12 прожиткових мінімумів) для підприємств;
  • третя — законопроектами № 11331-2 та № 11332-1 передбачає критерій середньої зарплати у 35 тис грн для підприємств та єдиний військовий збір, який складе 20,4 тис грн в місяць для ФОПів;
  • четверта — законопроектами № 11388 та № 11332-2 пропонує скасувати стратегічну модель бронювання і замість неї впровадити виключно економічну зі збором 20,4 тис грн в місяць.

Бізнес акцентує, що, загалом, перші три моделі, дійсно, можуть стати корисними та важливими для стимулювання економіки. Водночас, якщо наголошувати на тому, яку саме модель підприємці підтримують, то можна констатувати, що найбільше прозорий бізнес схиляється до третьої моделі бронювання, відповідно до якої аби отримати таку можливість бізнесу потрібно мати середню зарплату по компанії в розмірі 35 тис грн, для ФОПа передбачений єдиний військовий збір, який складе 20,4 тис грн в місяць. Це є базовими критеріями для участі компанії.

Разом з тим, на додачу до встановлених законопроектом умов бізнес також просить дозволити використовувати економічне бронювання для збільшення квоти бронювання працівників понад 50%.

“Адже по деяким напрямкам та у певні проміжки часу кількість критично важливих працівників для компанії може сягати більше половини. Крім того, спільнота просить надати імунітет тим, кого компанія планує подати на бронювання, аби така людина могла оновити свої військові дані”, – пояснюють в Асоціації.

Більше того, для бізнесу дійсно вкрай важливо, аби дана модель могла працювати паралельно зі стратегічною системою бронювання, тому Асоціація не підтримує четверту модель.

Європейська Бізнес Асоціація звертається до депутатів та Голови підкомітету з питань розвитку конкуренції та рівних умов для бізнесу Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку з проханням врахувати дану позицію бізнесу при розгляді інструменту економічного бронювання та прийнятті відповідних законопроектів, зокрема, і на засіданні профільного Комітету ВР.

Бронювання працівників у Дії

 У Дії можна подати списки військовозобовʼязаних працівників на бронювання, якщо ваша компанія визнана критично важливою для забезпечення потреб Збройних сил, інших військових формувань або для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення. Щоб отримати послугу виконайте такі кроки: 

  • Натисніть Подати заяву, зареєструйтеся або авторизуйтеся в кабінеті громадянина за допомогою електронного підпису юридичної особи.
  • Вкажіть дані про працівників, яких хочете забронювати.
  • Перевірте сформовану заяву та підпишіть її електронним підписом. Якщо заяву подає уповноважена особа, заяву повинен підписати керівник підприємства.
  • Заяву опрацюють протягом доби. Стежте за статусом в особистому кабінеті. Повідомлення про результат надійде на електронну пошту та в розділ Зверніть увагу.

Заявник отримає результат бронювання за поданим списком, де буде зазначено статус кожного з працівників: заброньовано, не заброньовано і чому, не підлягає бронюванню. Заброньовані працівники зможуть перевірити статус бронювання в застосунку Резерв+.

Ольга Степанова

Recent Posts

Платять за комуналку та хліб: мати бере з малолітніх дітей гроші за оренду

Міллі, багатодітна мати, яка активно веде свою сторінку у TikTok, вирішила навчати своїх дітей фінансовій…

2 години ago

Будуть серйозні проблеми: юрист пояснив що буде з ухилянтами після в’язниці

В Україні в судовій практиці вже є випадки, коли ухилянтам за свідомий вибір не мобілізуватися…

2 години ago

На висоті 9000 метрів: пасажир під час турбулентності намагався вкрасти літак

Йти до своєї мрії – без сумніву, прекрасно. Однак потрібно розуміти, коли не час й…

2 години ago

Не зобов’яжуть мобілізуватися: категорії, які не забере ТЦК

Внесення змін до мобілізаційного законодавства України кардинально змінює правила призову для осіб з інвалідністю. Зокрема,…

2 години ago

Аргентина закликала міжнародний суд видати ордер на арешт президента Венесуели

Аргентина звернулася до Міжнародного кримінального суду з проханням видати ордер на арешт президента Венесуели Ніколаса Мадуро на тлі…

3 години ago

“Нісенітниця”: Шольц розніс бюрократів, які блокують працевлаштування біженців з України

Німецька бюрократія стоїть на заваді працевлаштуванню сотень тисяч українських біженців, які мають затребуваний на німецькому…

3 години ago