Categories: Бізнес

Стало відомо, коли Верховна Рада проголосує за підвищення податків

Кабмін зареєстровано у парламенті законопроєкти №11416 та №11417 щодо внесення змін до ПКУ та Держбюджету-2024. Зокрема, Уряд ініціює підвищення ставки військового збору до 5%, а за окремими операціями ця ставка зросте до 30%. Народний депутат Ярослав Железняк, заступник глави парламентського податкового комітету вважає, що Верховна Рада зможе схвалити ці закони не раніше кінця серпня. Якщо на це стане голосів, у чому парламентарій не впевнений. 

“Так, давайте повернемося до податкових ініціатив Уряду. Так як засідання Ради на цьому тижні вже не буде, то навіть теоретична можливість скоротити час подання альтернативних і голосування зникла. Відповідно до 2 серпня буде час внесення альтернативних. Далі десь Комітет (якщо буде) і винесення на голосування. Тобто не раніше 20-их чисел серпня в теорії може відбутися перше читання. І десь в кращому випадку вересні друге”, – написав Ярослав Железняк.

За його словами, поки голосів зовсім немає. Тому якщо не зміниться кардинально редакція то, навіть в таких довгих строках, шанси прийняття наближаються до нуля.

Які податки хоче підвищити Кабмін

Як повідомив аудитор Михайло Крапивко, за новим законопроєктом ставка військового збору буде підвищена до 5% на доходи, згідно з статтею 163 Податкового кодексу (зараз вона 1,5%). Юридичні особи зобов’язані сплачувати 1% від доходів, отриманих від будь-якої діяльності. Для фізичних осіб-підприємців, які обрали першу, другу та четверту групу єдиного податку, встановлено ставку 5% від суми, що дорівнює двом мінімальним заробітним платам на місяць (або поки що по 800 грн на місяць). Для ФОП третьої групи ставка становитиме 1% від доходу (зараз цього немає). 

Військовий збір у розмірі 5% буде встановлено на операції з банківськими металами. Встановлено ставку 30% від вартості реалізованих ювелірних виробів із золота, платини і дорогоцінного каміння. Для набуття легкових автомобілів буде введено військовий збір у розмірі 15% від їх вартості. 5% військового збору також стягуватиметься з доходу від продажу нерухомого майна (один об’єкт протягом звітного року). Постачальники електронних комунікаційних послуг повинні сплачувати 5% від доходу, отриманого від кінцевих користувачів послуг.
Також планується ввести акциз на газовані солодкі напої – по 0,1 євро на літр. Це означає, що літрова пляшка умовно Sprite або Живчика подорожчає щонайменше на 4 грн. Але мова йшла також про те, що Coca-Cola може зрости у вартості у 2,5 рази. Цей законопроєкт передбачає суттєве підвищення податкового навантаження і має на меті забезпечити додаткові надходження до бюджету.

За словами експерта, подібні кроки завжди призводять лише до тінізації економіки. При цьому автори цих податкових ініцатив кажуть, що таким чином хочуть сотні мільярдів гривень отримати через виведення з тіні. Але насправді вони у ще більшу тінь людей і заганяють. Як каже Михайло Крапивко, вигоду матимуть лише перевіряючі органи, які можуть сподіватися на хабарі (за те, що не побачать порушення).

Ольга Степанова

Recent Posts

Платять за комуналку та хліб: мати бере з малолітніх дітей гроші за оренду

Міллі, багатодітна мати, яка активно веде свою сторінку у TikTok, вирішила навчати своїх дітей фінансовій…

2 години ago

Будуть серйозні проблеми: юрист пояснив що буде з ухилянтами після в’язниці

В Україні в судовій практиці вже є випадки, коли ухилянтам за свідомий вибір не мобілізуватися…

2 години ago

На висоті 9000 метрів: пасажир під час турбулентності намагався вкрасти літак

Йти до своєї мрії – без сумніву, прекрасно. Однак потрібно розуміти, коли не час й…

2 години ago

Не зобов’яжуть мобілізуватися: категорії, які не забере ТЦК

Внесення змін до мобілізаційного законодавства України кардинально змінює правила призову для осіб з інвалідністю. Зокрема,…

2 години ago

Аргентина закликала міжнародний суд видати ордер на арешт президента Венесуели

Аргентина звернулася до Міжнародного кримінального суду з проханням видати ордер на арешт президента Венесуели Ніколаса Мадуро на тлі…

3 години ago

“Нісенітниця”: Шольц розніс бюрократів, які блокують працевлаштування біженців з України

Німецька бюрократія стоїть на заваді працевлаштуванню сотень тисяч українських біженців, які мають затребуваний на німецькому…

3 години ago