Categories: Бізнес

Поряд із Зімбабве: Україна опинилася внизу рейтингу економічної свободи у світі

Україна опинилася на 150-му місці серед 165 країн у рейтингу “Економічна свобода у світі”, погіршивши свої позиції в порівнянні з 113-ю сходинкою минулого року.

Про це свідчать останні дані канадського Інституту Фрейзера, пише Українська правда. Це падіння сталося вперше після врахування даних, зібраних під час війни, і свідчить про значні економічні труднощі, з якими стикається країна.

Серед країн, що посідають нижні позиції в цьому рейтингу, Україна опинилася поруч із такими державами, як Ємен, Лівія, Іран, Аргентина, Мʼянма, Алжир, Сирія, Судан, Зімбабве та Венесуела.

Рейтинг економічної свободи враховує кілька ключових показників, і Україна отримала погіршення за всіма з них. Наприклад, розмір уряду знизився з 7,29 до 5,83, що вказує на зменшення ефективності державних витрат та послуг. Оцінка правової системи та прав власності також знизилася з 4,58 до 4,37, що може свідчити про посилення корупції та зменшення довіри до правосуддя.

Доступ до надійних грошей також зазнав значного зниження — з 6,39 до 4,68. Це означає, що економічна ситуація в країні ускладнюється, що може впливати на інвестиційний клімат. Свобода міжнародної торгівлі знизилася з 6,68 до 6,05, вказуючи на проблеми з експортом та імпортом, а регулювання ринку праці і бізнесу впало з 5,37 до 4,67.

“Коли підприємці та бізнесмени “закінчаться”, де ми будемо брати гроші? У кого будемо збирати податки? У прокурорів? У народних депутатів? У податківців? У “дозволителів” та контролерів? Які чиновники насправді додають вартість продукту, формуючи економіку держави? Назвіть, будь ласка”, – задається питанням український громадський діяч та меценат Юрій Сапронов.

Романчук Микола

Recent Posts

«На розграбування». Путін віддав металургійний комбінат у Маріуполі кадирівцям – WSJ

Москва збагачує дружнього до Кремля Рамзана Кадирова, дозволяючи йому грабувати Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча,…

34 хв. ago

Роботодавці в Україні “полюють” за чоловіками, старшими 60 років, – демограф

Війна в Україні вкрай негативно вплинула на економіку, а мобілізація змінила ринок праці та змусила роботодавців змінити…

36 хв. ago

Головна проблема ЗСУ зараз не в дефіциті зброї, а в нестачі людей – El Pais

Головна проблема ЗСУ зараз полягає не в дефіциті зброї, а в нестачі людей. Про це…

38 хв. ago

У Bloomberg пояснили, чому Захід шукає спосіб припинити підтримку України

Розділений Захід шукає спосіб припинити підтримку опору українців вторгненню російського диктатора Володимира Путіна. Про це пише колумніст Bloomberg…

40 хв. ago

Як зігрітися у квартирі без опалення: прості поради, які дійсно працюють

Коли централізоване опалення ще не увімкнули, залишатися в теплі стає викликом. Однак, є кілька ефективних…

42 хв. ago

Тарифи на газ і світло злетять: українцям назвали точну дату підвищення

Українців чекають неприємні новини: тарифи на газ та електроенергію планують підвищити вже найближчим часом. У…

50 хв. ago