Categories: Бізнес

Як ФОПи будуть платити військовий збір з жовтня, пояснили бухгалтери

Українські ФОПи готуються до нових податкових реалій. Починаючи з жовтня 2024 року, депутати ухвалили зміни до податкового законодавства, які зобов’яжуть підприємців сплачувати військовий збір. Тепер ФОПам 3 групи доведеться віддавати 1% від доходу щомісяця, а для 1 та 2 груп — це фіксовані 710 грн на 2024 рік та 800 грн у 2025-му.

Законопроєкт №11416-д, що запроваджує ці зміни, вже пройшов друге читання в Раді та чекає на підпис Президента. Якщо закон набуде чинності в жовтні, перші платежі доведеться зробити вже за цей місяць. Для 3 групи це означає, що вони платитимуть 1% від обороту, а для 1 і 2 груп — це фіксована сума, прив’язана до мінімальної зарплати.

Платити потрібно щомісяця, а для 3 групи — щокварталу. Перший строк для ФОПів 3 групи настане в лютому 2025 року, коли потрібно буде сплатити за останній квартал 2024-го. Для 1 та 2 груп сплачувати військовий збір потрібно в ті ж терміни, що й єдиний податок — до 20 числа кожного місяця.

Щодо звітності, для ФОПів вона не зміниться кардинально. Інформацію про сплачені кошти вони вноситимуть у свою річну податкову декларацію, як і раніше. Проте реквізити для сплати військового збору будуть новими, і їх оголосять пізніше, після офіційного вступу закону в дію.

Нові податкові зміни обіцяють додати до державного бюджету значні суми: у 2024 році — 23,3 млрд грн, а у 2025 році — вже понад 141 млрд грн. Зміни також передбачають підвищення ставки військового збору для фізичних осіб з 1,5% до 5%, хоча це не стосуватиметься військовослужбовців та працівників Збройних Сил.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Відстрочка для студентів у віці: все скасовує новий указ

Українцям розповіли про відстрочку від мобілізації студентів та з якого моменту студент отримує право на неї. Про…

6 хв. ago

Ціна на електроенергію може зрости ще вдвічі — заява нардепа

В Україні триває підготовка енергетичної системи до зими. Через російські атаки з 27% теплової електроенергії…

16 хв. ago

Німецькі винищувачі перехопили літак РФ над Балтійським морем

Німеччина підняла винищувачі в повітря через російський розвідувальний літак Іл-20, який увійшов у міжнародний повітряний простір над Балтійським морем. Про…

24 хв. ago

Стати багатою та успішною: який рецепт для України пропонують нобелівські лауреати-2024

Нобелівські премії зазвичай сприймаються як щось дуже абстрактне. Економіст Тимофій Милованов, аналізуючи роботу нинішніх лауреатів…

32 хв. ago

Чоловік спробував зарядити телефон від “сонячного” капелюха EcoFlow: що вийшло (фото)

Оглядач техніки Джон Веласко протестував капелюх EcoFlow Power Hat, намагаючись зарядити від нього свій смартфон Samsung…

43 хв. ago

Чоловік, якого звільнили 15 років тому, домігся величезної компенсації за наднормову роботу

Федеральний суд Швейцарії зобов'язав роботодавця, який звільнив працівника 15 років тому, виплатити йому гроші за…

52 хв. ago