Categories: Бізнес

Скільки повинні заробляти ФОПи для бронювання працівників: деталі законопроектів

Фізична особа-підприємець, яка бажає забронювати працівника, повинна мати дохід не менше 61,2 тисячі гривень на місяць та сплачувати за заброньованого працівника військовий збір у 20,4 тисячі гривень.

Відповідні норми містять зареєстровані у Верховній Раді законопроекти, що стосуються економічного бронювання працівників українських підприємств.

За інформацією парламентського порталу, проекти законів “Про промислову політику та прогнозованість реального сектору економіки” (№ 11331) та “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей сплати воєнного збору за бронювання військовозобов’язаних” (№ 11332) направлено на розгляд профільного комітету. 

Законопроект № 11332 передбачає впровадження спеціального збору за бронювання військовозобов’язаних, а саме фізичних осіб-підприємців та/або їх працівників, а також працівників підприємств, установ, організацій. 

Його метою є створення прозорого механізму бронювання військовозобов’язаних працівників, а також збільшення надходжень до державного бюджету України, що будуть спрямовані на потреби безпеки та оборони.

Розмір спеціального щомісячного збору заплановано в розмірі 1200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (20,4 тис. грн). Зазначається, що запропонований розмір збору співвідноситься з розміром мінімального грошового забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України. 

Законопроект №113331 пропонує додати зміни до Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” в частині організації та порядку бронювання військовозобов’язаних. Зокрема, додається пункт про те, що бронюванню підлягають військовозобов’язані, що працюють у суб’єктів господарювання, які за кожного заброньованого працівника щомісячно сплачують до державного бюджету збір за бронювання військовозобов’язаних, та у яких відсутня заборгованість з виплати заробітної плати та податків.

При цьому вказується умова, що фізична особа-підприємець та/або її наймані працівники мають право на бронювання за умови, якщо обсяг доходу ФОПа протягом календарного місяця становить не менше трикратного розміру збору за бронювання військовозобов’язаних (тобто 61,2 тис. грн). 

Ольга Степанова

Recent Posts

Кому з українців не потрібно оновлювати дані до 16 липня

Чинний законопроєкт про мобілізацію №10449 був підписаний президентом України Володимиром Зеленським та вступив у дію…

7 хв. ago

“Самі тупенькі”: зірка “Жіночого кварталу” нарвалась на хейт через жарти про дітей

Відома комедійна акторка Лєра Мандзюк, двічі переможниця телешоу "Розсміши коміка" та учасниця "Жіночого кварталу", нещодавно…

17 хв. ago

Поліція підозрює жінок: у смерті зірки серіалу Друзі допитують колишню дружину Чарлі Шина

Правоохоронці заявили, що у зв'язку із загибеллю Меттью Перрі звинувачення мають бути пред'явлені кільком людям. Актор…

19 хв. ago

“Ідеально світу не існує”: У Зеленського виправдали силову мобілізацію ТЦК

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк торкнувся актуальної теми, а саме мобілізації в Україні та принципів роботи…

23 хв. ago

Гігантська воронка поглинула частину футбольного поля, на якому часто грають діти

Гігантська вирва поглинула частину футбольного поля і великий освітлювальний стовп у громадському парку Гордона Ф.…

51 хв. ago

Частини машин розкидало дорогою: у Києві сталася масова ДТП (відео)

У суботу, 29 червня, у Печерському районі столиці сталася масштабна ДТП за участю одразу кількох…

1 годину ago