Categories: Бізнес

В Україні подорожчають бензин та алкоголь – Уряд запропонував підвищити акцизи

Громадянам України варто очікувати збільшення цін на алкоголь та бензин. Адже Кабінет міністрів 10 травня схвалив проєкт змін до Податкового кодексу України щодо наближення законодавства України до законодавства Європейського Союзу в частині акцизного податку. Проте пропозицію ще не ухвалила Верховна рада. 

Про це заявив постійний представник Кабміну у Верховній раді Тарас Мельничук. Так, пропонується встановити такі ставки акцизного податку: на бензини 359 євро за 1 000 літрів, на газойлі (дизельне пальне) – 330 євро за 1 000 літрів, на скраплений газ – 277 євро за 1 000 літрів. Наразі ці акцизи становлять 215,5 євро на бензин, 139,5 євро на дизельне пальне та 52 євро на газ. Водночас передбачено графік щорічного збільшення таких ставок з 1 липня 2024 року по 31 грудня 2027 року.

Також проєктом закону пропонується визначити термін “проміжні продукти” як вина та інші зброджені напої (у тому числі суміші зі зброджених напоїв та суміші на основі зброджених напоїв), фактична міцність яких вища за 1,2% обʼємних одиниць етилового спирту, але не вища за 22% обʼємних одиниць етилового спирту. Крім того, передбачено збільшення ставки акцизного податку з 8,42 до 12,23 гривні за 1 літр (на 3,81 гривні) для проміжних продуктів (до рівня чинних ставок на вина ігристі та вина газовані, зброджені напої, вина (напої) ароматизовані ігристі (газовані). Передбачено також уточнення терміну “середньозважена роздрібна ціна продажу сигарет”.

Уряд скасував обмеження розрахунків за імпорт товарів і послуг

Уряд на засіданні 7 травня ухвалив важливе рішення для покращення бізнес-клімату в Україні. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Так, було скасовано постанову Кабміну №153, яка обмежувала розрахунки за імпорт товарів і послуг. Така лібералізація відкриє нові можливості для українських підприємців — виходити на нові ринки, посилювати український експорт, створювати нові проєкти та нові робочі місця в Україні.

Рішення Уряду вкладається у більш широку політику дерегуляції. Вже переглянуто більше тисячі дозволів, ліцензій та довідок, які регулюють взаємодію держави та бізнесу. Частина буде повністю скасована, частина — спрощена, частина — переведена в цифру.

Ольга Степанова

Recent Posts

Сукупність хвороб не враховується: юрист про оцінку ВЛК стану здоров’я чоловіків

Під час визначення придатності до служби військово-лікарська комісія бере до уваги найбільш гостре захворювання військовозобов’язаного.…

11 хв. ago

Робота мрії з видом на море: в Німеччині рідкісна вакансія побила рекорд серед кандидатів

В Німеччині оголосили конкурс на посаду наглядача маяка. На неї подалися 1100 осіб Про це пише німецьке…

20 хв. ago

“Знятий” і “виключений” з військового обліку: адвокат пояснив, чи є різниця

В Україні багато хто плутає або узагальнює поняття "знятий" та "виключений" з військового обліку. Однак між…

32 хв. ago

Просто та красиво: 7 наймодніших суконь на літо 2024

Літній гардероб повинен бути не тільки стильним, але й комфортним та практичним. Тому варто обирати…

41 хв. ago

Операція “бусик”: стало відомо, скільки коштує, щоб відпустили з автобуса ТЦК

Один із мешканців Одеси розповів про те, як мало не став жертвою "операції бусик" (коли…

52 хв. ago

Стало відомо, у яких містах Європи найкраще співвідношення ціни та якості у 2024 році

Звісно, вирушаючи на відпочинок, більшість туристів намагаються зробити все можливе, щоб заощадити. Однак це втрачає будь-який…

60 хв. ago