Categories: Бізнес

Усе через ухилянтів: нардеп пояснив, чому в Україні все більше ФОПів

У 2023 році українці відкрили рекордну кількість ФОПів – понад 300 тис, проте це свідчить не стільки про відновлення економіки, скільки про спробу обійти податки і мобілізацію. 

Про це в інтерв’ю «Укрінформу» заявив голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

«Мені як провладному політикові легше було б сказати, що економіка відновлюється: дивіться, мовляв, яке зростання… Економіка справді відновлюється, але, на жаль, не такими темпами, якими зростає кількість ФОПів. Я провів на своєму телеграм-каналі опитування, думки учасників якого розділилися. Половина респондентів вважає, що справді йдеться про адаптацію економіки, інша половина – що це побудова схем з ухилення від оподаткування. Я, на жаль, змушений погодитися з останніми. Бо належних передумов для суттєвого зростання економіки немає», – зазначив депутат.

Гетманцев наголосив, що збільшення кількості ФОПів значною мірою пов’язане з оптимізацією податків та зі спробою обійти певні мобілізаційні процедури – постановку на облік у ТЦК під час найму.

Раніше Гетманцев заявив, що військовий збір з мінімальної зарплати під час війни мають сплачувати всі, в тому числі фізичні особи – підприємці. Він нагадав, що ФОПи першої та другої груп наразі не сплачують військовий збір з мінімальної зарплати. Міністерство фінансів вважає, що така практика у війну неприйнятна.

Нагадаємо, народні депутати пропонували запровадити спеціальний режим оподаткування доходів, одержаних фізособами від здійснення окремих видів діяльності. Йшлося, зокрема, про кур’єрів, таксистів, а також майстрів манікюру, перукарів і не тільки.

Ольга Степанова

Recent Posts

Як пройти ВЛК та отримати законне звільнення від служби: записки очевидця

Громадський діяч Владислав Бовсуновський ділиться особистим досвідом — як проходити ВЛК та отримати звільнення з…

50 секунд ago

Можливостей менше, вимог більше: Польща змінює правила для українців

У Польщі планують запровадити обмеження на кількість іноземних студентів у вищих навчальних закладах. Деякі університети…

3 хв. ago

Скільки коштують 100-доларові купюри зразка 2006 року: відповідь НБУ

Всі банкноти іноземної валюти, справжність яких підтверджена з використанням лічильників та детекторів, повинні прийматися банківськими установами до…

29 хв. ago

Трамп радився з Путіним, чи відправляти зброю Україні: деталі

Під час президентства Дональда Трампа у 2017 році він радився з російським диктатором Володимиром Путіним,…

34 хв. ago

Блогер Карма заявив про погрози зброєю з боку співробітника ТЦК (відео)

Блогер Ніколас Карма (справжнє ім'я Микола Бучак) заявив про збройний напад під час зйомок у…

36 хв. ago

Україну хочуть масово заселити африканцями через виїзд українців до Європи

За офіційною статистикою, 6 мільйонів українців уже виїхали до Європи, а близько 1-2 млн —…

45 хв. ago