Categories: Бізнес

На українських АЗС масово не доливають бензин – дослідження

Експерти Інституту споживчих експертиз оприлюднили результати дослідження стосовно точності наливу бензину на українських АЗС і відповіли на питання, чи справді зараз дійсно існує проблема з недоливом. Не секрет, що майже кожен власник в авто в Україні хоч раз в житті стикався з проблемою недоливу пального, адже для власника заправки це найпростіший спосіб отримати додатковий не задекларований прибуток.

Контрольні зразки було відібрано в мережах преміальних брендів (ОККО, WOG, UPG, KLO, PARALLEL), а також в мережах, що позиціонують себе як дискаунтери (УКРНАФТА, BVS, БРСМ-НАФТА, ANP, MANGO, MARSHALL, PIT LANE). І насамкінець, для контрасту, заміряли точність відпуску на одній з нелегальних «бочок». Далі зразки було доправлено до акредитованої лабораторії на перевірку. Результати виявилися шокуючими.

Зразки бензину А-95, придбаних на АЗС, виміряли в лабораторії мірним циліндром, та перерахували густину. Далі за спеціальною формулою спеціалісти привели об’єми до температури, за якої проби відбиралися на АЗС. Таким чином, було визначено, що в семи (!) з тринадцяти перевірених мереж недолив складав більше, ніж 0,5%. В деяких випадках – набагато більше.

Результати експерти розділили на дві зони – зелену та червону. В першу потрапили мережі, в яких було зафіксовано допустимий недолив (нагадаємо, закон дозволяє до 0,5%). В другу – відповідно АЗС, де заправили менше пального, ніж було оплачено.

Зокрема, державна мережа УКРНАФТА виявилася єдиною, в якій зафіксовано перелив, на 0,4%. Тобто по факту, за ціною стели цієї мережі, виходить додаткова знижка 21 коп./літр. Ніби дрібниця, але приємно. Друге місце – у компанії WOG. І хоча тут і не дарують нічого, але недолив склав всього 0,05%, тобто 3 копійки на літрі. Знаючи, як сучасні компанії відносяться до своєї економіки, можна припустити, що це і є точна вартість крапель, які випадають з пістолета, поки клієнт несе його до баку. Мінімальні значення виявлено також у столичної KLO та східно-української мережі PARALLEL, по 0,15% або 8 коп./літр. Вклалися в нормативи і інші лідери ринку – ОККО та UPG, але відрив у два рази більший, ніж у конкурентів, відповідно, 14 та 16 коп./літр.

У аутсайдерів картина набагато сумніша. АЗС мереж BVS, БРСМ-НАФТА, ANP, MANGO, MARSHALL, PIT LANE не доливають своїм клієнтам більше, ніж дозволені 0,5%. Втім, рекордсменом прогнозовано виявилася нелегальна «бочка», на якій залили менше майже на 5 відсотків, або 2 гривні 30 коп.! А на другому досить несподівано опинилася полтавська BVS, в якій клієнти не доотримають 4,4% оплаченого бензину, або 2 гривні 24 копійки на літрі. У інших учасників недолив склав в діапазоні від 1 до 2-х відсотків, в перерахунку від 55 копійок до гривні на літрі бензину.

Як зазначив директор Інституту споживчих експертиз Юрій Чорнобривець, «можна припустити, що у деяких мережах дискаунтерів недолив де-факто став бізнес-моделлю, щоб показати нижчу ціну на стелі. Якщо порахувати фактичну вартість літра: від ціни топ-мереж відняти персональну знижку клієнтів, а до ціни певних дискаунтерів додати вартість недоливу, то різниця складе всього 1.5-2 гривні».

Ольга Степанова

Recent Posts

Телеведуча оголосила про власну смерть: “побачимось на іншому боці”

Популярна австралійська телеведуча Фіона Макдональд оприлюднила новину про свою власну смерть у віці 67 років.…

6 хв. ago

ПВК “Вагнер” у Малі: що сталося з найманцями, які потрапили в полон до туарегів, — Reuters

У ПВК "Вагнер" заявили, що їхній найманець, якого повстанці-туареги в Малі взяли в полон живим,…

16 хв. ago

Без згоди не заберуть: хто має імунітет від мобілізації

Під час воєнного стану в Україні діє загальна мобілізація, однак законодавством визначено, що деякі категорії…

24 хв. ago

Рада не пощадила українців: нардепи підтримали історичне підвищення податків

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради підтримав до другого читання законопроєкт…

31 хв. ago

Після виходу з Вугледара 72-й ОМБр наказали знову займати позиції на фронті замість відновлення

Бійцям знекровленої 72-ї окремої механізованої бригади після виходу з Вугледара віддали наказ без відпочинку знову займати позиції. Про…

40 хв. ago

Розкрито зухвалу вимогу принца Луї до Кейт Міддлтон

Принц Луї, наймолодша дитина принца Вільяма та Кейт Міддлтон, має справжній характер. Шестирічного хлопчика часто…

48 хв. ago