Categories: Бізнес

«Газпром» не оговтається від втрати європейського ринку до 2035 року – Financial Times

Російський «Газпром» навряд чи зможе до 2035 року відновити обсяги продажів газу, які він втратив через повномасштабне вторгнення країни-агресорки в Україну та санкції. Про це пише Financial Times із посиланням на звіт, підготовлений на замовлення топ-менеджменту компанії.

Видання назвало звіт «одним із найвідвертіших свідчень того, як західні санкції, введені у відповідь на війну, завдали шкоди «Газпрому» та енергосектору РФ загалом». У документі, зокрема, йдеться, що експорт газу до Європи до 2035 року становитиме в середньому 50-75 млрд кубометрів на рік, що становить близько третини довоєнного рівня продажів.

Зазначається, що «Газпром» покладає великі надії на трубопровід до Китаю, однак його потужність становитиме лише 50 млрд кубометрів на рік, а ціни в азіатській країні набагато нижчі за європейські. «Основними наслідками санкцій для «Газпрому» та ПЕК є скорочення обсягів експорту, які відновляться до рівня 2020 року не раніше 2035-го», – йдеться в документі.

У коментарі Financial Times старша наукова співробітниця вашингтонського Інституту світової економіки Петерсона Еліна Рибакова наголосила: «Газпром» зайшов у глухий кут, і вони це чудово розуміють».

Окрім того, для збереження домінуючого становища на внутрішньому газовому ринку, «Газпрому» доведеться використати свою монополію на газотранзитну інфраструктуру та вимагати від Кремля преференцій.

Як повідомлялося, через наслідки повномасштабного вторгнення РФ в Україну, російська енергетична компанія «Газпром» минулого року вперше майже за чверть століття опинилася в мінусі.

Так, згідно з оприлюдненим звітом компанії, після прибутку в 1,23 трильйона рублів у 2022 році, чисті збитки за другий рік війни у ​​2023 році становили близько 629 млрд рублів (еквівалентно €6,4 млрд).

Ольга Степанова

Recent Posts

NYT розкрило, як Путін заманив Трампа в українську “пастку”

У ході детального аналізу позиції колишнього президента Дональда Трампа щодо України розкривається складна картина, сформована…

2 хв. ago

В Україні почали діяти нові правила мобілізації: чоловіків попередили про зміни

З 5 жовтня почнуть діяти нові правила призову на військову службу з мобілізації , які ініційовані Генеральним…

14 хв. ago

Названо імʼя найкращого вчителя України у 2024 році

Названо їмʼя переможця національної премії Global Teacher Prize Ukraine 2024. Найкращим вчителем України стала викладачка початкових класів Леся…

23 хв. ago

“Високонебезпечний” вулкан рекордно активний: земля під ним здригається після тисяч років бездіяльності

Землетруси поблизу гори Адамс, розташованої в штаті Вашингтон (США), зазвичай відбуваються лише раз на два-три роки,…

32 хв. ago

В Іспанії мати разом з донькою відновили церковні розписи за допомогою бактерій

У Валенсії (Іспанія) мати об'єдналася разом з донькою, аби реставрувати фрески у церкві Сантос Хуанес за допомогою…

51 хв. ago

Україна планує мобілізувати 200 тисяч чоловіків: “Туберкульоз, гепатит або ВІЛ…”

Варто одразу нагадати, що в Україні продовжується дія військового стану, а також відбуваються заходи щодо…

52 хв. ago