Categories: Бізнес

У Києві дефіцит генераторів: бізнес скаржиться, що техніку продають лише за 100% передплати і під замовлення

Через знеструмлення у червні та липні у Києві утворився дефіцит генераторів. Постачальники доставляють техніку лише під замовлення і з повною передоплатою. Крім того, існують програми кредитування для придбання генераторів – але є нюанси, через які оформити їх малому та середньому бізнесу непросто.

Про ситуацію з енергообладнанням розповів виданню LIGA.NET київський підприємець, власник мережі пекарень “Такі пироги” Андрій Вакуленко. Нині його виробництво – це три пекарні, на яких сумарно випікають до 500 осетинських пирогів, кішів і тартів на добу. Усі – у потужних електричних печах, відтак, виробництво повністю залежне від електрики.

“У нас два типи пекарень. Одні з менш потужними печами, інші – з більш потужними. Ті, що з меншою потужністю, потребують генератора на 30 кВт (кіловат). З більшою – 60 кВт. Вартість першого – близько 500 000 гривень. Генератор на 60 кВт за нормальних умов і не підвищеного попиту значно дешевший, а зараз коштує мільйон із монтажем”, – розповів підприємець виданню.

За словами бізнесмена, проблема нині полягає не лише у вартості генераторів. Постачальники доставляють їх лише під замовлення і з повною передоплатою. Є, звісно, програми кредитування для закупівлі генераторів – але існує й низка нюансів, через які оформити їх непросто.

“Ускладнює оформлення кредиту необхідність додаткових підтверджень і поручителів для ФОП. Але проблема навіть не в цьому. Постачальники в період надмірного попиту на їхню продукцію не хочуть заморочуватися з банками. Відповідно, якщо ти хочеш придбати таке якісне обладнання, ти приходиш до постачальника, даєш йому 100% передоплати і очікуєш від 30 до 60 днів, коли приїде генератор. Отак це працює”, – описує процес Вакуленко.

Бізнесмен володіє трьома малопотужними генерторами на 8 кВт (їх купили ще 2022-го), до них докупили ще 4 таких саме. Їх поєднали у спільну мережу, кожен живив свою частину обладнання – холодильники і частину печей. Продуктивність праці впала на дві третини, не вдавалося заживити 60-70% печей та вентиляцію, розповів Андрій Вакуленко. До того ж, через надто довгу безперервну роботу техніка почала виходити з ладу – генератори повинні працювати не більше за 3-4 години, а потім мають стільки ж відпочивати.

“За той тиждень геть усі наші генератори пройшли через ремонт. Але у нас суперкласний сервіс, який їх обслуговує. Вони у цей період інколи видавали генератори за кілька годин із ремонту. І тому в нас був отакий забіг: наш майстер постійно мотався між сервісом та локаціями, перевозив ці генератори по колу. Відбувалося таке жонглювання генераторами. І ми їх переставляли з однієї локації на іншу: тут є електроенергія, значить поїхали на іншу точку”, – розповів Вакуленко, додавши, що “витягнули” навіть такий надскладний тиждень.

У підсумку, каже пекар, прибуток підприємства скоротився майже вполовину. Загалом за липень на пальне для генераторів довелося витратити близько 80 тисяч гривень – адже одна з його локацій працювала виключно на генераторах. На придбання потужнішої техніки доведеться витратити близько 2 млн грн, і це вплине на підвищення вартості продукції.

Ольга Степанова

Recent Posts

Улюблена стрижка парижанок: модні експерти розповіли, яка зачіска додасть осінньої романтичності образу

З початком осіннього сезону багатьом жінкам хочеться змін – додати романтичності у свою зовнішність. Але не…

6 хв. ago

Росію сколихнули одразу три землетруси: в будинках обвалилася штукатурка

У ніч проти 20 вересня в Кемеровській області Росії сталися одразу три землетруси. Жителі відчули поштовхи, у…

15 хв. ago

У Тернополі чоловіки співали на вулиці російський шансон – “концерт” закінчився у ТЦК

У центрі Тернополя кілька п'яних чоловіків співали російський шансон. "Концерт" відбувався на Театральній площі недалеко…

24 хв. ago

“Вічна” ядерна батарея виявилася у 8000 разів ефективнішою за аналоги: як вона влаштована

Батарея, розроблена вченими з китайського університету Сучжоу, використовує енергію радіоактивного розпаду — процесу, який відбувається…

32 хв. ago

Столтенберг назвав єдину умову, за якої війна може закінчитися

Чим сильнішою та тривалішою буде підтримка України, тим швидше може завершитися війна, розв'язана Росією. За…

37 хв. ago

WSJ: Путін зазнав чергової невдачі

В умовах економічної кризи, спричиненої вторгненням в Україну, Росія спробувала відмовитися від торгівлі із Заходом…

52 хв. ago