Categories: Бізнес

Підвищення податків: за якою ставкою нарахують військовий збір у жовтні

Нещодавні зміни у податковому законодавстві України, пов’язані з підвищенням ставки військового збору, викликали низку питань у платників податків та бухгалтерів. Зокрема, неясно, якою саме ставкою військового збору – 1,5% чи 5% – оподатковувати доходи, нараховані у жовтні 2024 року, але виплачені до офіційного набрання чинності новим законом.

Докладніше про те, за якою ставкою нарахують військовий збір у жовтні, інформує Стіна.

Законопроєкт, який передбачає підвищення ставки військового збору до 5%, був прийнятий у першому читанні та передбачав набуття чинності з 1 жовтня, незалежно від дати його остаточного ухвалення. Однак через затримки у законодавчому процесі закон так і не був підписаний і опублікований до початку жовтня.

У законопроєкті містилася норма, згідно з якою доходи, нараховані до набрання чинності новим законом, оподатковуються за старою ставкою, незалежно від дати фактичної виплати. Здавалося б, усе ясно: доходи за жовтень, нараховані до 1 жовтня, мають оподатковуватись за ставкою 1,5%.

Проте практично виникла неоднозначна ситуація. Справа в тому, що законопроєкт не дає чіткої відповіді на питання про те, як чинити з доходами, нарахованими у жовтні, але виплаченими вже після набрання чинності новим законом.

Існує кілька можливих інтерпретацій цієї ситуації:

  1. Застосування ставки 1,5% до всіх доходів, нарахованих у жовтні: Цей варіант здається найбільш логічним, оскільки закон про підвищення ставки ще не набрав чинності. Однак податкові органи можуть спробувати застосувати нову ставку до доходів, виплачених після 1 жовтня.
  2. Застосування ставки 5% до всіх доходів, виплачених після 1 жовтня: Цей варіант також можливий, якщо податкові органи визнають, що новий закон має зворотну силу. Однак такий підхід може бути оскаржений у суді.
  3. Поділ доходів на дві частини: Доходи, нараховані до 1 жовтня, оподатковуються за ставкою 1,5%, а доходи, нараховані після 1 жовтня – за ставкою 5%

Очікується, що податкові органи найближчим часом нададуть офіційні роз’яснення щодо застосування ставок військового збору у жовтні 2024 року. Це дозволить платникам податків уникнути помилок та фінансових втрат.

Романчук Микола

Recent Posts

Компанія-виробник безпілотників звинуватила ТЦК у викраденні головного інженера

Українська компанія Ptashka Drones, що виготовляє FPV-дрони «Пташка-10» , заявила про викрадення їхнього головного інженера…

21 хв. ago

Літо повертається: синоптик заговорила про потепління в Україні

Осіння прохолода тільки-но прийшла в Україну, але вже знову йде. На заході країни очікується потепління, а…

22 хв. ago

Навмисно вбивав: один із підозрюваних у справі про смерть Метью Перрі визнав свою провину

У середу, 2 жовтня, в окружному суді США в Лос-Анджелесі відбулося судове засідання, в якому…

23 хв. ago

Підвищення військового збору “заднім числом”: нардеп розповів про неприємний “сюрприз” для українців

Верховна Рада цього місяця може підтримати законопроєкт про підвищення податків "заднім числом". Якщо його ухвалять, то президент Володимир Зеленський підпише документ не…

25 хв. ago

Російські села та маленькі міста повинні зникнути. Топменеджер «Газпрому» звернувся до Путіна

Майбутнє Росії – за мегаполісами, а тому необхідно перестати рятувати маленькі міста та селища, що…

27 хв. ago

Курйоз дня. Трамп присвятив допис у соцмережі українцю з лайливим ніком

Колишній президент США Дональд Трамп насмішив мережу своїм новим дописом у Twitter (X). Політик подякував за лайк користувачу з непристойним ніком.…

29 хв. ago