Categories: Бізнес

Холодильники тепер пустують: молочники потерпають від штрафів, а магазини шукають винних

Довготривалі відключення електроенергії спричинили конфлікт між ритейлерами та виробниками молочних продуктів. Харчові компанії зазнали значних збитків через псування товарів, тоді як супермаркети накладають штрафи на мільйони гривень.

Спілка молочних підприємств України вважає, що недопостачання продукції внаслідок відключень електрики має розглядатися як форс-мажор, проте ритейлери не погоджуються з цим.

Порожні полиці супермаркету, скріншот: YouTube

Арсен Дідур, виконавчий директор Спілки, пояснив, що через липневі відключення електрики та сильну спеку молокозаводи мали проблеми, бо не могли відмовити фермерам у прийомі молока. Водночас супермаркети повертали до 20% непроданих товарів через відсутність умов для зберігання.

Нереалізовані продукти просто викидали, навіть не використовуючи їх як корм для тварин. Дідур зауважив, що супермаркети мали б підготуватися до відключень електроенергії, обладнавши себе альтернативними джерелами живлення.

Виявилося, що деякі великі магазини були неготові до таких ситуацій, тоді як менші торгові точки змогли підтримувати свою роботу за допомогою генераторів.

Молочні продукти. Фото: скрін youtube

Спілка молочних підприємств звернулася до Асоціації ритейлерів України з офіційним проханням переглянути умови договорів, оскільки через відключення електрики компанії не завжди могли постачати товар у повному обсязі. Вони пропонують вважати цей період форс-мажором.

Дідур також зазначив, що збитки переробних підприємств оцінюються в мільйони гривень, і Спілка шукає підтримку від Верховної Ради для врегулювання ситуації на законодавчому рівні.

Порожні полиці магазину, скріншот: YouTube

В Україні відносини між постачальниками та ритейлерами регулюються Господарським кодексом, але для їх кращого врегулювання потрібне втручання держави, як це робиться в Європі.

Спілка молочних підприємств закликає до законодавчих змін, оскільки відключення електрики ускладнюють роботу постачальників. Конфлікт між молочними виробниками та ритейлерами загострився через ці відключення, і обидві сторони закликають переглянути умови договорів.

Ольга Степанова

Recent Posts

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

4 хв. ago

Частина українців у Польщі залишаться без виплат: кого це торкнеться

З 1 жовтня 2024 року українські біженці в Польщі втратять право на деякі дитячі виплати. Це пов'язано…

15 хв. ago

“Ви на приколі?”: Тищенко бурхливо відреагував на нове рішення суду (відео)

Нардепу Миколі Тищенку продовжили запобіжний захід ще на два місяці у вигляді цілодобового домашнього арешту. Це рішення…

16 хв. ago

Тепло і сонце перед вихідними: прогноз погоди на 20 вересня потішить українців (карта)

У п'ятницю, 20 вересня, в Україні очікується спокійна, тепла і сонячна погода. Практично по всій…

20 хв. ago

Світло буде по 1,72 грн за кВт/год: кого переведуть на нові тарифи

В Україні діють кілька тарифів на електроенергію. Йдеться про багатозонні тарифи, а також тариф на струм для…

32 хв. ago

В Україні на первинному ринку попит на квартири обвалився через обстріли: що буде з цінами

Через липневі та серпневі ракетні обстріли, що спричинили перебої зі світлом, попит на первинному ринку…

1 годину ago