Categories: Авто

В Україні оновлюють правила для тих, хто виїжджає за кордон на авто: що зміниться

З 1 січня 2025 року зміниться низка умов міжнародного автострахування “Зелена картка”. Зокрема, дія договорів розпочинатиметься не раніше наступного дня після їх укладання.

Про це повідомили у Моторному (транспортному) страховому бюро України (МТСБУ). Там пояснили: за вимогами нового закону, міжнародний договір страхування набирає чинності з 00:00 години дати початку терміну його дії, але не раніше початку доби, наступного після внесення запису про такий договір до Єдиної централізованої бази даних – тобто дати укладання такого договору.

“Якщо інформація про укладений договорів страхування не відображається у Єдиній централізованій базі даних – страховий сертифікат “Зелена картка” може бути визнаний недійсним й, відповідно, транспортний засіб матиме статус незабезпеченого страховим захистом. У такому випадку водій не зможе перетнути кордон без чинного страхового сертифікату. … Така ініціатива покликана зменшити кількість шахрайств з договорами страхування та уникнути підроблення страхових сертифікатів”, – йдеться у повідомленні.

Інша зміна – вільне ціноутворення за договорами. Як пояснили в МТСБУ, з 2025 року страхові компанії в Україні матимуть можливість самостійно визначати розмір страхової премії за договорами міжнародного страхування “Зелена картка”, ґрунтуючись на:

  • внутрішніх критеріях оцінки ризиків;
  • інших ринкових факторах.

“На сьогодні розмір страхових платежів за договорами міжнародного страхування є регульованим, але після ухвалення нового закону про автоцивілку від 17 червня 2024 року страхові компанії отримають право самостійно встановлювати вартість цієї послуги. Ціноутворення стане конкурентним. Для водіїв це відкриває можливість порівнювати ціни та вибирати найбільш вигідні пропозиції”, – розповіли фахівці.

Третя зміна – перехід до електронного формату “Зеленої карти”. Водії зможуть надавати документ, зберігаючи, наприклад, у PDF-файлі на мобільному пристрої.

“Після впровадження цієї ініціативи поступово планується відмова від друкованих версій сертифікатів. Це значно спростить процедуру перевірки та зменшить ризики підробки страхових документів”, – стверджують у МТСБУ.

“Зелена карта” є міжнародним документом, який підтверджує наявність автострахування для подорожей за межі України. Вона необхідна українським водіям для легального пересування транспортних засобів на території інших країн, а також у випадку аварії.

Романчук Микола

Recent Posts

Знайшов нове покликання: мільйонер вийшов на пенсію і став шофером (фото)

76-річний переможець лотереї Пітер Конгдон з міста Труро (Англія), який виграв у 2015 році 13,5…

42 секунди ago

Пєсков сказав, чи спричинить «навала» українських дронів ядерну відповідь РФ

Міноборони країни-агресора РФ повідомляло, що протягом минулих вихідних над регіонами Росії сили протиповітряної оборони нібито…

9 хв. ago

Накопичували до опалювального сезону: РФ могла підготуватися до масштабних ударів по Україні

Російські окупанти не припиняють атакувати мирні міста України за допомогою різного озброєння. Йдеться, зокрема, і про дрони-камікадзе…

12 хв. ago

Побив поліціянтку підтяжками для штанів: українець “відзначився” у жіночий вбиральні в Німеччині

У Німеччині на вокзалі Дортмунда "відзначився" 49-річний українець. Він пробрався у жіночий туалет, а коли…

16 хв. ago

Пенсіонерам “заморозять” виплати: у жовтні терміново треба звернутись до ПФУ

Деяким пенсіонерам та внутрішньо переміщеним особам (ВПО) необхідно звернути увагу на важливу процедуру (верифікацію особи),…

19 хв. ago

У ТЦК на Одещині повістки українцям роздавав агент ФСБ Росії: подробиці

Працівники ДБР у співпраці з СБУ затримали та повідомили підозру колишньому співробітнику колонії, який працював на загарбників…

37 хв. ago