Categories: Авто

Порушення закону про мобілізацію: чи може ТЦК обмежити право керування автомобілем

За ігнорування мобілізаційного законодавства щодо обов’язкового оновлення даних в Територіальному центрі комплектування до 16 липня, військовозобов’язаний може залишитися без водійського посвідчення.

Як розповів у коментарі “Суспільному” заступник начальника Черкаського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки підполковник Василь Фризюк, за це порушення суд також може обмежити право керувати автомобілем.

Згідно із законом про мобілізацію, якщо військовозобовʼязаний не виконав вимогу територіального центру комплектування, то за їхнього подання суд може ухвалити рішення тимчасово обмежити її в керуванні транспортним засобом. Рішення підлягає негайному виконанню.

“Звичайно, воно може бути оскаржене за встановленим порядком, але підлягає негайному виконанню. Діятиме воно до моменту виконання людиною вимог ТЦК або до закінчення особливого періоду, тобто воєнного стану”, – заявив Фризюк.

Лише суд може приймати рішення про позбавлення чи обмеження у праві керування транспортним засобом.

“Наразі не передбачено інші відповідальності за не оновлення персональних даних, крім адміністративної. При цьому немає якоїсь межі, скільки людина має сплачувати штраф. Тобто за кожен раз, коли будуть виявляти порушення, треба сплачувати цей штраф”, – додав Фризюк.

Мобілізація в Україні

Речник Міноборони Дмитро Лазуткін сьогодні заявив, що мобілізація в Україні триває і її темпи останнім часом значно зросли. Він зазначив, що процес набув інакшої інтенсивності, динаміка позитивна і це не може не тішити.

Він також пояснив, що наразі нові мобілізовані ще не опинилися у війську, оскільки для цього потрібен час. Зокрема на проходження ВЛК, отримання мобілізаційного розпорядження та проходження навчання. 

Речник Міноборони зазначив, що кількість бажаючих самостійно піти через рекрутинг до війська також збільшилася. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Орбан приїде до Києва 2 липня з неочікуваним візитом – The Guardian

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан відвідає Київ у вівторок, 2 липня. Несподіваний візит одного з найбільш проросійських лідерів…

2 хв. ago

Чи втратить багатодітний батько право на відстрочку у разі розлучення

Багатьох цікавить питання, чи втрачає чоловік право на відстрочку від військової служби у разі розлучення з дружиною.…

4 хв. ago

Удар був, але вгамуйте емоції: в ЗСУ підтвердили російську атаку на аеродром у Миргороді

Окупаційна армія РФ справді вдарила по військовому аеродрому у Миргороді Полтавської області, проте ЗСУ не зазнали таких…

21 хв. ago

У Чернігові військовозобов’язаного зі зламаною ключицею засудили за ухилення від мобілізації

У Чернігові чоловіка зі зламаною ключицею визнали винним в ухилення від призову на військову службу та засудили…

24 хв. ago

Винищувачі F-16 з Нідерландів вже скоро передадуть Україні: подробиці

Вже невдовзі Україна отримає від Нідерландів 24 винищувачі F-16. Про це, як повідомляє "Укрінформ", йдеться у листі міністерки оборони…

28 хв. ago

Російські ударні підводні човни двічі спостерігали біля берегів Великої Британії

З моменту повномасштабного вторгнення в Україну 2022 року, російські ударні підводні човни двічі здійснювали місії в Ірландському…

32 хв. ago