Categories: Авто

Суд пояснив, коли поліцейські не мають права штрафувати водіїв

Водія не можна притягувати до адміністративної відповідальності, якщо патрульні поліцейські зупинили його безпідставно. Такого рішення у справі №750/13874/23 дійшов Чернігівський апеляційний суд.

У вересні 2023 року в Чернігові патрульні поліцейські зупинили автомобіль “РАФ 22038” та склали щодо його водія адміністративний протокол за ч. 5 ст. 126 КУпАП. Причина цього – водій повторно протягом року керував ТЗ без водійського посвідчення відповідної категорії. Відповідно до рішення суду першої інстанції, штраф склав 40 800 гривень з позбавленням водійського посвідчення на 5 років.

Автомобіліст із таким рішенням суду не погодився та подав апеляційну скаргу. Він вказував на те, що у його діях нібито немає складу цього адміністративного правопорушення.

Чернігівський апеляційний суд, вивчивши матеріали справи, апеляційну скаргу водія задовольнив. Виявляється, суд першої інстанції всебічно та повно не досліджував усіх обставин справи. У матеріалах справи немає належних та допустимих, тобто зібраних з дотриманням вимог Закону доказів порушення водієм ПДР, які були б законною підставою для його зупинення.

Відповідно до ст. 35 Закону України “Про Національну поліцію”, є 10 причин, з яких правоохоронці мають право зупинити автомобіль. Наприклад, якщо водій порушив ПДР, якщо є очевидні ознаки технічної несправності автомобіля, якщо ТЗ перебуває у розшуку тощо.

При цьому у Постанові Верховного суду від 15 березня 2019 року у справі № 686/11314/17 йдеться про те, що оскільки поліцейським не задокументовано і не доведено належними і допустимими доказами факту порушення водієм ПДР, то вимоги інспектора до водія про пред’явлення документа про управління неправомірні, а правоохоронці можуть зупиняти автомобіль, лише якщо є факт правопорушення.

У випадку водія автомобіля “РАФ 22038” у поліцейських не було законних підстав для його зупинки. Поліція у суді не змогла надати відповідних доказів. Тому Чернігівський апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції.

Як докази в суді поліція зазвичай надає відео з нагрудних камер патрульних поліцейських. Але такий доказ можуть не прийняти, якщо є сліди втручання у відео, тобто, якщо, наприклад, видалили частину відео.

Ольга Степанова

Recent Posts

Росія посилює атаки на авіабази України, щоб заблокувати передачу F-16 – Le Monde

Росія посилила військовий тиск на Україну, завдаючи ударів по авіабазах. За словами аналітиків, це пов'язано…

1 хв. ago

Відстрочку від мобілізації отримають лише дві категорії студентів, – Міноборони

У Міністерстві оборони України повідомили про надання відстрочок від мобілізації для студентів. ЇЇ отримають лише…

10 хв. ago

Війська РФ просунулися біля Куп’янська, Сіверська, Торецька і в районі Авдіївки, — ISW

Російські війська нещодавно домоглися незначного просування на південний схід від Куп'янська на тлі бойових дій 6…

22 хв. ago

Найшвидший апарат NASA зіткнувся із Сонцем на швидкості 600 000 км/год і вижив

У NASA повідомили, що найшвидший космічний апарат у світі успішно пережив 20-те зближення з Сонцем…

31 хв. ago

Ключ до походження життя на Землі: вчені зробили важливе відкриття на Марсі

Марсохід NASA понад 10 років тому вперше виявив на Марсі наявність органічних молекул, які ховаються…

42 хв. ago

Мінімальну зарплату та пенсію в Україні заморозять: “Це буде катастрофа“

У держбюджеті на 2025 рік в Україні не заплановано підвищення мінімальної заробітної плати та прожиткових…

50 хв. ago