Categories: Авто

Без нього за кермо не пустять: водіям потрібно отримати спеціальний код

З метою підвищення безпеки дорожнього руху та гармонізації українського законодавства з європейськими стандартами, в Україні з 2024 року запроваджено обов’язкову кваліфікаційну картку водія, відому як “Код 95”. Цей документ підтверджує, що водій має необхідні знання та навички для безпечного керування транспортними засобами категорії C, D та E, що здійснюють міжнародні перевезення.

Докладніше про те, що українських водіїв зобов’язали отримати спеціальний код, інформує Стіна.

«Кваліфікаційна карта водія – це офіційне підтвердження наявності у водія необхідної кваліфікації для здійснення вантажних перевезень масою понад 3,5 тонни для категорій «C», «D» та «E». Водій отримує це свідчення після успішного проходження спеціальних курсів. Свідоцтво видається у формі пластикової картки і справді протягом 5 років» , — йдеться у повідомленні.

Як отримати код 95?

Згідно з новими ліцензійними вимогами, з серпня 2025 року всі водії, які виконують міжнародні перевезення, повинні мати кваліфікаційну картку водія. Для отримання «Коду 95» водіям потрібно пройти спеціалізоване навчання у сертифікованих навчальних центрах.

На сьогоднішній день в Україні функціонують 21 сертифікований навчальний центр (перелік навчальних центрів можна знайти за посиланням), що пропонує необхідні курси. Ці центри мають 24 навчально-тренажерні класи, які забезпечують навчання в різних областях країни, включаючи Київську, Львівську, Одеську, Дніпровську, Харківську, Вінницьку, Рівненську, Закарпатську, Чернігівську та Чернівецьку області. Перелік навчальних центрів є доступним для всіх зацікавлених осіб за спеціальним посиланням, наданим Міністерством.

Тривалість та особливості навчання

Тривалість курсу варіюється залежно від досвіду водія. Для досвідчених водіїв, які мають практику водіння, навчання триває лише один тиждень. У той час як для тих, хто отримав посвідчення водія після 2021 року, курс може займати від чотирьох до восьми тижнів. Така різниця у термінах навчання обумовлена ​​необхідністю надання більш глибоких знань та навичок тим водіям, які тільки нещодавно розпочали свою професійну діяльність у галузі перевезень.

Основна частина навчання проводиться в онлайн-форматі, що дозволяє оптимізувати навчальний процес та зробити його доступнішим для водіїв з різних регіонів країни. Це особливо актуально для тих, хто вже активно працює і не може дозволити собі тривалої перерви у діяльності.

Введення обов’язкового навчання та кваліфікаційної картки водія принесе значні вигоди як для самих водіїв, так і для всього транспортного сектору України. По-перше, це підвищить рівень підготовки та професіоналізму водіїв, що позитивно позначиться на безпеці дорожнього руху. По-друге, адаптація українських стандартів до європейських полегшить процес роботи на міжнародному ринку, дозволить українським перевізникам вільніше здійснювати міжнародні рейси та підвищувати свій статус.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

“Залишилося 7 днів”: чоловік виявив моторошну знахідку за своїм сміттєвим баком (фото)

Повернувшись пізно ввечері додому з роботи, чоловік жахнувся, виявивши поруч зі сміттєвим відром трикутну язичницьку…

1 годину ago

Подорож на край світу: за чим вікінги пливли до самого серця Арктики

Вікінги розпочали надзвичайні пошуки дорогоцінної слонової кістки, просунувшись у найвіддаленіші північні регіони Землі. Пошуки привели…

2 години ago

Не можна залишати: експерт назвав електричні прилади, які “висмоктують” гроші

Криза вартості життя все ще залишається реальністю і багато людей намагаються заощадити гроші там, де…

2 години ago

Нетаньягу назвав причину ліквідації лідера “Хезболли”

Вчора внаслідок авіаударів Ізраїль ліквідував лідера "Хезболли". Сьогодні, 28 вересня, ізраїльський прем'єр-міністр Беньямін Нетаньягу назвав…

2 години ago

Дженніфер Лопес показала Бену Аффлеку, що він втратив (фото)

55-річна американська акторка і співачка Дженніфер Лопес, яка 20 серпня подала на розлучення з Беном Аффлеком через…

2 години ago

Зеленський натякнув про дозвіл США на удари по території РФ

Президент України Володимир Зеленський зробив важливу заяву щодо можливого використання далекобійної зброї проти Росії. Він повідомив, що Україна веде…

2 години ago