Categories: Авто

Їздити на автомобілях за договором оренди чи позики можна буде без нотаріуса

В Україні планують дозволити договори оренди та позики автомобілів завіряти у нотаріуса тільки, якщо вони укладаються більш ніж на 3 роки. Це передбачає зареєстрований у Верховній Раді законопроєкт №11302.

У пояснювальній записці до законопроєкту №11302 йдеться про те, що в Україні під час військового стану громадянам потрібна мобільність, яку забезпечують автомобілі. Але багато українців не можуть дозволити собі купити автомобіль. Один із варіантів вирішення цієї проблеми – використання орендованих або взятих за договором позики автомобілів.

Українське законодавство передбачає, що договір оренди транспортного засобу за участю фізичної особи потрібно завіряти у нотаріуса, як і договір позики ТЗ, у якому хоча б однією стороною є фізична особа.

Автори законопроєкту №11302 пропонують завіряти у нотаріусів договори оренди чи позики автомобілів лише, якщо вони укладаються більш ніж на 3 роки. Але при цьому у громадян залишиться можливість за бажання завірити нотаріально відповідні договори, якщо вони укладаються на строк менше 3 років.

Нагадаємо, що договір позики – це домовленість двох сторін, за якою одна сторона безоплатно передає або зобов’язується передати іншій стороні річ для користування протягом встановленого строку.

Наразі законопроєкт №11302 перебуває на розгляді у профільному парламентському Комітеті з питань правової політики. Він має дати свій висновок щодо цього документа.

Тим часом, в Україні на час дії військового стану планують заборонити інспекторам із паркування евакуювати на штрафмайданчики неправильно припарковані автомобілі. У березні 2023 року у Верховній Раді зареєстрували відповідний законопроєкт №9092-3. Народні депутати у травні 2024 року прийняли його за основу (за цей законопроєкт проголосували 234 депутати). Наразі цей законопроєкт готують до другого читання у сесійній залі українського парламенту.

У пояснювальній записці до законопроєкту № 9092-3 йдеться про те, що під час війни збільшилася кількість автомобілів, які відправляють на штрафмайданчики за неправильне паркування, хоча громадянам потрібна мобільність. При цьому у деяких регіонах зловживають правом евакуації неправильно припаркованих автомобілів та наживаються на цьому. Після закінчення військового стану заборону на евакуацію неправильно припаркованих автомобілів пропонують скасувати.

Ольга Степанова

Recent Posts

Школярів чекають важливі зміни – доведеться обирати

З наступного року українські діти, які через війну були змушені виїхати за кордон, отримають унікальну…

2 хв. ago

5 людей, які неймовірним чином обманули смерть

Життя - це низка непередбачуваних подій, і часом людська стійкість перед обличчям смерті вражає. Є…

6 хв. ago

Пенсія понад 10 тисяч: хто може отримати максимальні виплати

В Україні пенсійна система пропонує мінімальні виплати для тих, хто отримує низьку зарплату. Однак, щоб…

13 хв. ago

Американець заощадив за чотири місяці $50 тисяч, повністю змінивши спосіб життя (відео)

24-річний Майкл Хікі зі США знайшов незвичайний спосіб заощадити гроші, щоб здійснити свою мрію —…

18 хв. ago

“Неправильна мотивація”. Українська влада виступила проти залучення до армії великими грошима

Українська влада проти того, щоб набирати в армію добровольців за великі гроші, як це роблять…

25 хв. ago

Водії, готуйтеся: кожного змусять заплатити 5% вартості його машини

У четвер, 3 жовтня, було ухвалено постанову №1132 про реальну вартість авто. Подробиці розповідає nextcar_vn…

35 хв. ago