Categories: Авто

В Україні готують нові правила отримання водійських прав

Верховна Рада готується ухвалити закон, згідно з яким територіальні органи Міністерства внутрішніх справ (МВС) зможуть перевіряти дані про осіб з різних реєстрів під час надання адміністративних послуг. Це стосується отримання права на управління транспортними засобами, державної реєстрації (перереєстрації) та зняття з обліку автомобілів.

У парламенті планують внести зміни для автовласників, рекомендувавши схвалити законопроект 9504 про доступ до інформації, необхідної для надання адміністративних послуг у сфері дорожнього руху. Законопроект був внесений у липні 2023 року, а профільний комітет парламенту підтримав його прийняття за основу 23 травня 2024 року, пише ММR.

Законопроект передбачає, що територіальні органи МВС матимуть право отримувати з Єдиного державного демографічного реєстру інформацію, необхідну для надання адміністративних послуг. Це включає ім’я особи, дату та місце народження, місце проживання, реквізити паспортних документів, унікальний номер запису у Реєстрі та відцифрований образ особи.

Законопроект також вносить зміни до Закону «Про дорожній рух», надаючи Кабінету Міністрів повноваження визначати порядок отримання інформації з різних реєстрів для надання адміністративних послуг у сфері дорожнього руху. Це включає допуск громадян до керування транспортними засобами, державну реєстрацію (перереєстрацію) та зняття з обліку транспортних засобів.

Таким чином, територіальні органи МВС під час звернення осіб щодо отримання адміністративних послуг з реєстрації (перереєстрації) та зняття з обліку транспортних засобів отримають право на доступ до необхідної інформації з інформаційних систем та електронних баз даних (реєстрів) органів виконавчої влади.

Лисенко Катерина

Recent Posts

«Інвалідний» скандал. Головний прокурор Хмельниччини звільнився, але «по-хитрому»

Вечір 17 жовтня приніс новину з Офісу генпрокурора: Олексій Олійник, головний прокурор Хмельницької області, звільнений…

9 хв. ago

Золото б’є нові рекорди: що коїться на ринку дорогоцінних металів?

Ціна на золото вперше в історії перевищила позначку у 2700 доларів за тройську унцію, і…

17 хв. ago

Заочні штрафи для ухилянтів: уряд посилює правила, “ігнор” обійдеться у 25 тисяч

Український уряд налаштувався на рішучі кроки. До кінця 2024 року планується розіслати до 900 тисяч…

24 хв. ago

Експерт Попенко назвав простий спосіб збільшити пенсії до 10 тисяч гривень

Відомий український експерт у сфері житлово-комунального господарства Олег Попенко пояснив, що робити, щоби збільшити пенсії в…

32 хв. ago

В Україні злетіли ціни на яйця: скільки доведеться заплатити

В Україні підскочили ціни на курячі яйця. Про це свідчать дані порталу Мінфін. Українські споживачі зіштовхнулися із…

35 хв. ago

Прогноз погоди на вихідні 19–20 жовтня: беріть парасольки та вдягайтесь тепліше

На цей вікенд можна сміливо планувати прогулянки та роботу на відкритому повітрі — буде прохолодно,…

2 години ago